Home » D:News » Cercetătorii au deschis sarcofagele de plumb găsite sub Catedrala Notre-Dame

Cercetătorii au deschis sarcofagele de plumb găsite sub Catedrala Notre-Dame

Publicat: 18.12.2022

Cercetătorii au îmbrăcat haine de protecție și au deschis două sarcofage de plumb neobișnuite pe care le-au găsit îngropate sub Catedrala Notre-Dame din Paris, Franța.

După incendiul devastator de la Notre-Dame din 2019, ruinele au dezvăluit o serie uimitoare de descoperiri. Printre acestea au fost găsite și două sarcofage de plumb, îngropate sub catedrală cu sute de ani înainte și separate, la rândul lor, de sute de ani.

Cercetătorii de la Universitatea din Toulouse, Franța, au deschis cu mare grijă cele două sarcofage, purtând haine de protecție împotriva plumbului. Înăuntrul lor au găsit rămășițele a doi bărbați care ar fi fost destul de înstăriți în timpul vieții lor,.

Indicii ale unei vieți înstărite și confortabile

Unul dintre cadavre a fost ușor de identificat ca fiind Antoine de la Porte, datorită unui epitaf rămas, în mare parte, intact.

„Acesta este trupul canonizat de biserică al domnului Antoine de la Porte. Decedat pe 24 decembrie, 1710, la 83 de ani, Odihnească-se în pace”, arată epitaful, potrivit unei comunicat de presă.

Sicriul a fost făcut din plumb ca să ajute la păstrarea trupului, un destin valabil doar pentru oamenii înstăriți ai vremii, dar, din păcate, sicriul nu era intact, iar corpul s-a descompus semnificativ, lăsând în urmă doar oasele, părul și câteva fragmente din haine. Oasele prezentau dovezi ale unui stil de viață sedentar, precum și ale gutei, o boală cauzată uneori de excesul de mâncare și băutură.

De la Porte era un canonic, potrivit echipei, ceea ce explică plasarea sa sub o parte centrală a transeptului, rezervată celor mai importanți. A fost un om influent și bogat în timpul vieții sale, a comandat mai multe tablouri care sunt, în prezent, expuse la Muzeul Luvru și a plătit pentru renovarea Catedralei Notre-Dame.

Sarcofagul misterios

Ocupantul celui de-al doilea sarcofag a rămas mai mult un mister. Cadavrul pare a fi al unui bărbat care avea la momentul morții între 25 și 40 de ani, și care, probabil, a călărit de la o vârstă fragedă. Frunze și flori au fost descoperite pe craniul și abdomenul său.

Deși a fost plasat într-o parte a catedralei care sugerează importanță sau proeminență, nu se știe deocamdată cine a fost și nici în ce secol a trăit. Aristocratul a prezentat, totodată, semnele unui craniu deformat, posibil din cauza purtării unui coif atunci când era bebeluș.

Poreclit în prezent „Le Cavalier”, este posibil ca trupul să poată fi încă identificat.

„Dacă data morții sale a fost în jurul celei de-a doua jumătăți a secolului al XVI-lea sau în prima jumătate a secolului al XVII-lea, s-ar putea să îl putem identifica în registrele funerare pe care le avem. Dacă este mai devreme de atât, probabil nu vom ști niciodată cine a fost”, a declarat cercetătorul principal Christophe Besnier.

Rămășițele ar putea fi, totuși, identificate în viitor

Din fericire, craniul bărbatului fusese tăiat cu ferăstrăul după moartea sa, ceea ce sugerează că echipa ar putea să aibă noroc potrivit IFLScience.

„Craniul călărețului a fost tăiat cu fierăstrăul, iar pieptul său a fost deschis pentru a fi îmbălsămat. Aceasta era o practică comună în rândul nobilimii după mijlocul secolului al XVI-lea”, a spus Eric Crubézy, profesor de antropologie biologică de la Universitatea din Toulouse.

Oasele prezintă semne reactive (formarea de os nou în urma unei leziuni), ceea ce sugerează că o posibilă cauză a morții ar putea fi meningita cronică rezultată din tuberculoză. Echipa va continua să investigheze cadavrele și va publica mai multe constatări în lunile următoare.

Vă mai recomandăm și: 

Catedrala Notre-Dame din Paris nu avea asigurare. Suma uriaşă la care se ridică restaurarea ei

Cripta de sub Catedrala Notre Dame, o bijuterie ascunsă a Parisului, a fost redeschisă pentru prima oară de la incendiul devastator

Istoria tumultoasă a Catedralei Notre Dame din Paris

Volumul ”Notre-Dame de Paris”, de Hugo, epuizat după incendiul de la catedrală

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase