Un mormânt celtic de 2.300 de ani a dezvăluit o pereche de foarfeci pentru stângaci

19 05. 2023, 19:00

Arheologii din Germania au descoperit o ascunzătoare de obiecte funerare, printre care au găsit o sabie pliată, care ar fi putut fi folosită în luptă și o pereche de foarfeci „excepțional de bună”, în interiorul unui mormânt celtic de incinerație vechi de 2.300 de ani.

Pe baza varietății artefactelor, care includ și o porțiune de scut, o fibulă, un lanț de centură și un vârf de lance, cercetătorii cred că acolo au fost îngropați un bărbat și o femeie. Între secolele III î.Hr. și II î.Hr. celții, care trăiau în Europa continentală, își ardeau morții și le îngropau rămășițele alături de bunurile lor, potrivit unei declarații.

O echipă de săpători care căuta dispozitive explozive rămase din cel de-Al Doilea Război Mondial a descoperit din întâmplare obiectele, conform Live Science.

Mormântul este o descoperire remarcabilă

Mormântul este o descoperire remarcabilă, însă, un anumit bun funerar a atras atenția cercetătorilor: perechea de foarfeci pentru stângaci.

„Foarfecile, în special, sunt într-o stare excepțional de bună. Aproape că cineva ar fi tentat să taie cu ea. Foarfecile erau folosite, la fel ca și astăzi, pentru tăiere, dar puteau fi folosite și în sectorul artizanal, de exemplu la prelucrarea pielii sau la tunsul oilor”, a declarat Martina Paul, arheolog în cadrul Biroului de Stat Bavarez pentru Conservarea Monumentelor din Munchen.

În timp ce foarfecile cu o lungime de aproape 12 centimetri erau probabil folosite pentru sarcini zilnice, Pauli crede că armele, inclusiv sabia pliata, erau „cel mai probabil folosite în luptă”. Este „destul de tipic” să găsești săbii celtice împăturite în morminte în acest mod, a adăugat ea.

„Obiectele funerare indică persoane superioare din punct de vedere social”

Înainte de înmormântare, sabia „a fost încălzită, pliată și, astfel, făcută inutilizabilă” și ar fi măsurat 76 de centimetri în lungime, potrivit declarației.

„Există diferite interpretări care variază de la un punct de vedere foarte profan, și anume că sabia pur și simplu avea un loc mai bun în mormânt, până la o interpretare cultică. Ar putea exista o varietate de motivații pentru dezactivarea permanentă: prevenirea jefuitorilor de morminte, teama de corpuri care se ridică din morți și altele asemenea”, a spus Pauli.

„Obiectele funerare indică persoane superioare din punct de vedere social, cărora li s-au adăugat aceste descoperiri de metale grele. Înmormântarea bărbaților ar putea fi cea a unui războinic, după cum indică armele. Lanțul de centură din mormântul femeii servea drept centură care ținea laolaltă și împodobea haina, poate o rochie, la șolduri. Fibula singulară din mormântul femeii a fost, de asemenea, folosită pentru a prinde o haină pe umăr”, a adăugat Pauli.

Obiectele au fost recuperate și aduse la biroul de stat pentru protecția monumentelor pentru a fi păstrate în siguranță.

Vă mai recomandăm și: 

Povestea craniilor de cristal ale aztecilor. Artefacte adevărate sau doar falsuri ieftine?

Limbajul primitiv al cimpanzeilor, descoperit cu ajutorul unui șarpe fals

Epava unui „submarin experimental” construit de un „milionar excentric” a fost găsită

Ce reprezintă semnele în formă de cruce găsite pe craniul unei femei din perioada bizantină?