Home » Istorie » O sabie de bronz, considerată timp de un secol o replică, s-a dovedit a fi autentică

O sabie de bronz, considerată timp de un secol o replică, s-a dovedit a fi autentică

O sabie de bronz, considerată timp de un secol o replică, s-a dovedit a fi autentică
Sursa foto: Field Museum
Publicat: 29.01.2023

În anii 1930, o sabie de bronz a fost scoasă din apele Dunării, din zona în care fluviul traversează Budapesta. Sabia arăta ca o armă ungurească, din Epoca Bronzului, dar la vremea respectivă s-a presupus că este o replică, făcută posibil în Epoca Medievală sau chiar mai târziu.

Timp de aproape un secol, sabia a fost expusă la Muzeul Field din Chicago, SUA, considerată a fi o simplă copie. Dar anul trecut, în timp ce angajații muzeului se pregăteau de o viitoare expoziție despre regii antici europeni, un arheolog maghiar aflat în vizită (al cărui nume nu a fost publicat) a aruncat o privire asupra sabiei și a declarat-o autentică, conform Science Alert.

„Noi am adus-o, el a privit-o, a durat 20 de secunde și a zis: nu este o replică”, a spus William Parkinson, curatorul de antropologie de la Muzeul Field.

Autenticitatea sabiei, dovedită cu ajutorul razelor X

Dar Parkinson nu a fost atunci convins. Acesta a vrut să folosească raze X pentru a vedea dacă sabia a fost într-adevăr forjată din combinații corecte de cupru și staniu, așa cum s-a întâmplat la alte arme din regiune, care datează din Epoca Bronzului.

Și „Bam!”, și-a amintit Parkinson, compoziția chimică a sabiei se potrivea cu cea a altor artefacte. „În mod obișnuit, povestea asta se întâmplă invers. Ceea ce credem că este un original, se dovedește a fi un fals”, se minuna Parkinson într-un comunicat de presă recent al muzeului.

Experții cred acum că sabia străveche a fost aruncată în apele Dunării cândva între 1080 și 900 î.Hr. în scopuri ritualice, posibil pentru comemorarea unei bătălii ori pentru trecerea în neființă a unei persoane iubite, așa cum era tradiția obișnuită în alte culturi din Europa la acea vreme.

Sabia va putea fi văzută la următoarea expoziție

Viitoarea expoziție a Muzeului Field, „Primii regi ai Europei”, va fi deschisă în martie 2023.

Sabia recent autentificată va fi primul artefact pe care vizitatorii expoziției îl vor vedea atunci când vor intra în sala principală, o imitație care nu mai este trecută cu vederea.

Vă mai recomandăm și: 

O sabie vikingă rară, găsită în insulele Orkney, considerată extrem de interesantă

Berlinul are un nou muzeu: exponatele sunt corpuri umane disecate şi plastifiate

Schimbările climatice ar putea distruge artefactele de la Zidul lui Hadrian

Un britanic a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru contrabandă cu artefacte din Irak

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase