Home » Istorie » Ce reprezintă semnele în formă de cruce găsite pe craniul unei femei din perioada bizantină?

Ce reprezintă semnele în formă de cruce găsite pe craniul unei femei din perioada bizantină?

Ce reprezintă semnele în formă de cruce găsite pe craniul unei femei din perioada bizantină?
Sursa foto: Micarelli et al., International Journal of Osteoarchaeology 2023 (CC BY 4.0)
Publicat: 26.02.2023

Craniul unei femei de origine italiană, din perioada bizantină, prezintă semne că a fost manipulat chirurgical de cel puțin două ori. Nefericita pacientă a fost probabil supusă unei serii de trepanații pentru a trata o „condiție patologică sistematică”, potrivit cercetătorilor, deși aceștia nu au putut spune cu exactitate ce a fost în neregulă cu femeia ori dacă operațiile au avut vreun efect pozitiv.

Craniul a fot recuperat din necropola lombardă de la Castel Trosino, care a funcționat ca loc de înmormântare între secolele al VI-lea și al VIII-lea. După căderea Imperiului Roman, locul a devenit o fortăreață bizantină și a aparținut de unele dintre cele mai bogate familii lombarde, potrivit IFL Science.

Săpăturile de la Trosino au scos la iveală bunuri funerare somptuoase, inclusiv aur și bijuterii fine, însă autorii au spus că descoperirea lor surprinzătoare reprezintă „prima dovadă a modificării unui os în formă de cruce pe un subiect în viață”.

Studiul a fost publicat în International Journal of Osteoarchaeology.

Femeia a supraviețuit procedurilor chirurgicale

Se pare că modificarea osului a fost făcută cu ajutorul unui instrument metalic cu muchii ascuțite, iar tăieturile în formă de cruce prezintă în centru un os bine vindecat. Potrivit cercetătorilor, vindecarea în urma unei astfel de răni durează în jur de șase luni, sugerând că femeia a supraviețuit procedurii.

Cu toate acestea, câteva „semne în formă de V” nu par să se fi vindecat, ceea ce ar putea însemna că femeia a murit la scurt timp după cea de-a doua operație. Totuși, nu este clar dacă pacienta a decedat ca urmare directă a acestei operații craniene.

„Am descoperit că femeia a supraviețuit câtorva operații, după ce a fost supusă unei terapii chirurgicale de lungă durată”, a explicat autoarea studiului, Ileana Micarelli, într-un comunicat.

„Ultima operație pare să fi avut loc cu puțin înainte de moartea individei”, a adăugat coautorul Giorgio Manzi.

Un procedeu ritualic, o pedeapsă judiciară sau o intervenție pur medicală?

Astfel de resturi craniene nu au mai fost observate până atunci, fapt ce i-a determinat pe cercetători să se întrebe despre originea și scopul lor. De exemplu, observând că trepanarea ritualică era practicată de poporul Avar, care locuia în bazinul Carpaților în aceeași perioadă istorică, autorii studiului s-au întrebat dacă semnele de pe craniul femeii ar fi putut avea un caracter simbolic.

Cercetătorii au analizat și posibilitatea ca semnele să fi fost lăsate de o formă brutală de pedeapsă, cunoscută sub numele de decalvatio, care implică mutilarea prin scalpare. Dovezile sugerează totuși că această pedeapsă rară și dezonorantă era aplicată doar soldaților care dezertau de pe câmpul de luptă sau celor care făceau comerț fără licență. În plus, forma și răspândirea semnelor de pe craniul femeii nu se potrivesc cu cele asociate cu decalvatio care, prin urmare, a fost respinsă ca o posibilă cauză.

Trepanațiile, un procedeu comun în Antichitate

O explicație medicală a fost în cele din urmă determinată ca fiind cea mai probabilă, în ciuda faptului că cercetătorii nu au găsit nicio dovadă directă de „traumă, tumoare, tulburare congenitală sau altă patologie”.

După ce au analizat texte din secolele I, VII și XII, cercetătorii au remarcat faptul că trepanațiile în formă de cruce erau proceduri comune în Antichitate, ceea ce susține și mai mult ideea că semnele provin de la un fel de operație.

Vă mai recomandăm și: 

Top 10 arme biologice și chimice folosite în Antichitate

Un atelier de mumificare din Egiptul Antic dezvăluie rețetele folosite la îmbălsămare

De ce ritualurile, cele mai vechi practici ale omenirii, mai sunt necesare chiar și în zilele noastre?

Mumia unui „băiat de aur” a dezvăluit cât de minuțioase erau ritualurile egiptenilor antici

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase