Home » Istorie » Cine au fost adevărații arieni?

Cine au fost adevărații arieni?

Cine au fost adevărații arieni?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.06.2023

Ideea de „rasă ariană” a fost discreditată de zeci de ani și este acum sinonimă cu rasismul, alături de noțiunile de superioritate rasială și hipernaționalismul.

În timp ce mulți o resping ca pe o denumire din vremuri demult apuse pentru un presupus „tip” de oameni, există încă o mulțime de neînțelegeri asociate cu originile termenului și de unde provine.

Cu câteva mii de ani înainte ca ideologiile moderne să coopteze acest termen pentru uzul naționalist, în jurul anului 1700 î.Hr., un grup de popoare nomade a migrat în subcontinentul indian din Iranul preistoric.

Civilizațiile care trăiau în zonă la acea vreme, civilizațiile din Valea Indului, i-au numit pe acești călători ārya, cuvânt de la care obținem astăzi „arieni”.

Ideea de „rasă ariană” a fost discreditată de zeci de ani

Civilizațiile din Valea Indului (cunoscute și sub numele de Harappa sau Sarasvati) erau extrem de avansate pentru vremea lor. Aveau o limbă scrisă, precum și capacități agricole și trăiau în așezări urbane.

Cu toate acestea, conform mitului, atunci când au sosit arienii, aceștia au distrus această civilizație străveche și le-au decimat cultura. Acești invadatori au continuat apoi să creeze literatura indiană clasică și textele religioase, cum ar fi Vedele.

În realitate, arienii nu au fost o hoardă invadatoare hotărâtă să distrugă totul în cale. Nu există dovezi arheologice care să susțină această teorie și se pare că migrația lor a fost mai degrabă treptată.

Cauza probabilă a declinului civilizațiilor din Valea Indului s-a datorat unor factori de mediu, scrie IFLScience.

Un grup de popoare nomade

În special, inundațiile și secetele au perturbat cel mai probabil practicile lor agricole, fapt ce a dus în cele din urmă la prăbușirea economiei și a ordinii sociale. Acest lucru le-a permis arienilor să se stabilească și să le preia locul.

Aceasta este o mare parte din ceea ce știm. Multe dintre dovezile despre arieni au fost pierdute în istorie, iar ceea ce știm astăzi provine de la observatori externi. De exemplu, Herodot, istoricul grec, a descris un popor numit arieni care venea din Media.

Deși acuratețea acestei referințe este un subiect de dezbatere, deoarece unii cred că Herodot a consemnat doar zvonuri contemporane, există, de asemenea, mențiuni despre arieni în textele religioase zoroastriene.

Termenul Airyanem Vaejah, de exemplu, care înseamnă „întinderea arienilor”, se referă la o patrie mitică a iranienilor timpurii și apare în Avesta zoroastriană. Este important de menționat că niciuna dintre aceste referințe nu sugerează un grup rasial și, mai ales, nu unul cu trăsături superioare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Acest simplu cadou primit în urmă cu 81 de ani avea să o transforme într-o figură-simbol a genocidului nazist

Vânzarea unor bijuterii moștenite de la naziști, în valoare de peste 150 de milioane de dolari, a creat controverse

O hartă care dezvăluie o comoară a naziștilor, făcută publică pentru prima dată

Fosta secretară a unui comandant nazist, trimisă după gratii pentru uciderea a peste 10.000 de oameni

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase