Edith Wilson, prima și singura femeie președinte (nealeasă) a SUA

20 01. 2024, 15:00

Edith Bolling Galt Wilson (1872 – 1961), cea de-a doua soție a celui de-al 28-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson (1856 – 1924), a fost Prima Doamnă a SUA între anii 1915 și 1921 și totodată președintele neales al țării, după ce soțul ei, președintele de atunci în funcție, a suferit un accident vascular cerebral grav în urma căruia a fost nevoit să-și sisteze activitatea publică și politică, Edith Wilson preluându-i toate atribuțiile care îi reveneau față de țară și conducând în mod funcțional ramura executivă a guvernului pentru restul celui de-al doilea mandat al lui Wilson.

O figură politică influentă, în calitate de Primă Doamnă a Statelor Unite din 1915 până în 1921, Edith Wilson a trecut cu o rezistență remarcabilă prin provocările Primului Război Mondial și prin consecințele accidentului vascular cerebral pe care-l suferise soțului ei, președintele american.

La sfârșitul Primului Război Mondial, Wilson a călătorit în Franța pentru a participa la Conferința de Pace de la Paris și a ajutat la negocierea Tratatului de la Versailles, prin care Statele Unite se angajau să adere la Liga Națiunilor. Participând alături de soțul ei la întâlnire importantă, Edith a devenit astfel prima doamnă care a însoțit un președinte american într-o vizită oficială în străinătate.

Un interes aparte comun pentru politică

Născută la 15 octombrie 1872, în Wytheville, Virginia, Edith Bolling Galt, una dintre cei 11 copii ai familiei, a primit o educație aleasă, învâțând, printre altele, diverse mecanisme ale afacerilor ce aveau să-i folosească mai târziu în viață. În 1915, Edith Wilson l-a întâlnit pe cel care-i va deveni soț, Woodrow Wilson, pe atunci văduv și președinte al Universității Princeton, în același ani cei doi căsătorindu-se. Mariajul a durat până în 1924, atunci când a murit Woodrow Wilson, până atunci relația lor fiind marcată de sprijin reciproc, de o legătură intelectuală și de un interes aparte comun pentru politică.

Edith a devenit Prima Doamnă la învestirea soțului ei în funcția de președinte în 1915. Mandatul ei a fost caracterizat de implicarea în diverse cauze sociale, inclusiv votul femeilor și Crucea Roșie. De asemenea, Edith Wilson a inițiat renovări la Casa Albă care vizau modernizarea și eficientizarea operațiunilor acesteia.

O influență mult prea mare

În timpul Primului Război Mondial, Edith Wilson a jucat un rol esențial lucrând alături de soțul ei pentru a ridica moralul și a sprijini soldații de pe front, în același timp participând intens la eforturile de ajutorare. A sprijinit demersul președintelui Wilson pentru înființarea Ligii Națiunilor, o organizație internațională menită să prevină viitoarele conflicte.

În 1919, președintele Wilson a suferit un atac cerebra care l-a lăsat parțial paralizat și, automat, în imposibilitatea de a-și îndeplini îndatoririle prezidențiale. A fost momentul în care Edith Wilson a intervenit pentru a-l asista, filtrând informațiile care ajungeau la el, luând decizii și gestionându-i programul. Examinarea documentelor și consilierea lui în probleme de stat nu reprezentau de fapt nimic nou – ea analizase și își oferise propriile opinii asupra documentelor de stat încă din timpul în care președintele era în funcție.

Deși Edith își considera intervenția ca fiind o „administrare”, mulți au crezut că acțiunile sale din aceste ultime zile ale mandatului lui Wilson i-au conferit o influență mult prea mare în cadrul biroului executiv.

Rolul lui Edith Wilson, fără precedent în istoria americană

Unii istorici și biografi s-au referit la rolul ei influent din această perioadă ca la o „președinție din umbră”, ridicând, în același timp, întrebări cu privire la constituționalitatea acțiunilor sale.

Rolul lui Edith Wilson în urma atacului cerebral al soțului ei a fost fără precedent în istoria americană. În timp ce intențiile acesteia au fost determinate de dragostea pentru Woodrow Wilson și de credința în politicile acestuia, nivelul ei de implicare a strânit controverse și a ridicat dezbateri cu privire la separarea puterilor și la posibilitatea ca o persoană nealeasă să exercite o autoritate semnificativă. Criticii au susținut că acțiunile sale au încălcat principiile democrației și că deciziile sale ar fi putut să nu reflecte cu exactitate voința poporului. Episodul a evidențiat lipsa unui plan clar de succesiune în cazul incapacității unui președinte.

După ce a părăsit Casa Albă în 1921, Edith Wilson a continuat să susțină moștenirea soțului ei și a rămas implicată în politică. A jucat un rol important în crearea Bibliotecii și Muzeului Prezidențial Woodrow Wilson, asigurându-se că contribuțiile soțului ei la națiune vor fi amintite. Mai mult, a rămas dedicată cauzelor sociale pe care le abordase încă de la începutul statutului ei de Primă Doamnă, a militat pentru drepturile veteranilor, pentru votul femeilor și pentru educație. Activitatea ei de advocacy a contribuit la modelarea opiniei publice și a deciziilor politice.

Woodrow Wilson, cel de-al 28-lea președinte al Statelor Unite

În calitate de Primă Doamnă, Edith Wilson a demonstrat că femeile pot avea un impact semnificativ asupra peisajului politic. Abilitatea ei de a gestiona probleme complexe în timpul perioadei în care Woodrow Wilson nu a mai fost capabil să se implice politic au pus în evidență puterea și competența femeilor în roluri de conducere, deschizând calea pentru viitoarele femei lider.

Woodrow Wilson, cel de-al 28-lea președinte al Statelor Unite, a murit la 3 februarie 1924 în urma complicațiilor unui accident vascular cerebral pe care îl suferise la 2 octombrie 1919, accident vascular cerebral care, așa cum a fost deja menționat, l-a lăsat parțial paralizat și foarte slăbit, afectându-i capacitatea de a-și îndeplini eficient atribuțiile prezidențiale.

Între anii 1896 și 1908, Edith Wilson a fost căsătorită cu primul ei soț, Norman Galt, un renumit bijutier din Washington. În 1908, soțul ei a murit în mod neașteptat, Edith Galt fiind moștenitoarea afacerii acestuia, dovedindu-se un bun manager și conducând cu succes firma de bijuterii a familiei.

Edith Wilson a murit din cauza unei insuficiențe cardiace congestive la 28 decembrie 1961, la vârsta de 89 de ani.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Edith-Wilson

https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/first-families/edith-bolling-galt-wilson/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Adevărata poveste a crimelor Națiunii Osage, spusă după un secol. Detaliile odioase ale unuia dintre cele mai prospere triburi din SUA

Henry Kissinger, „arhitectul politicii externe a SUA” și laureat Nobel, a murit

Cel mai puternic bancher din SUA va vinde pentru prima dată acţiuni JPMorgan

Premieră în spațiu! Guvernul SUA a amendat o companie pentru că nu a scos un satelit de pe orbita Pământului