Home » Istorie » Ronald Reagan, singurul actor devenit președintele SUA. „Nu putem ajuta pe toată lumea, dar toată lumea poate ajuta pe cineva”

Ronald Reagan, singurul actor devenit președintele SUA. „Nu putem ajuta pe toată lumea, dar toată lumea poate ajuta pe cineva”

Publicat: 06.11.2023

Al 40-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan s-a aflat în această funcție între 1981 și 1989. Reagan este considerat una dintre cele mai proeminente figuri conservatoare din SUA, discursurile sale publice în favoarea conservatorismului aducându-i porecla de „Marele Comunicator”. Reagan a fost cunoscut, de asemenea, și ca actor, cariera în film începând-o în anul 1937.

Din 1947 până în 1952, a fost președinte al Screen Actors Guild (sindicat american ce reprezintă aproximativ 160.000 de actori de film și televiziune, jurnaliști, personalități radiofonice etc) iar în anii 1950 a lucrat în televiziune. Din 1959 și până în 1960, Ronald Reagan a ocupat din nou funcția de președinte al Screen Actors Guild.

Politicile lui Reagan, cunoscute sub numele de Reaganomics, au urmărit să reducă intervenția guvernului, să promoveze creșterea economică și să restabilească încrederea americanilor atât pe plan intern, cât și internațional.

O familie modestă cu origini europene

Ronald Wilson Reagan s-a născut la 6 februarie 1911 în Tampico, Illinois, crescând într-o familie modestă cu origini europene (tatăl său avea rădăcini irlandeze, iar mama lui Reagan era pe jumătate scoțiană și pe jumătate englezoaică), dar în care și-a dezvoltat o puternică etică a muncii și o credință adânc înrădăcinată în Visul American. După ce a absolvit Eureka College, a început o carieră în domeniul radiofonic. A fost purtător de cuvânt al General Electric, perioadă în care și-a perfecționat opiniile conservatoare și a dezvoltat o reputație de anticomunist convins. În 1967 a devenit guvernator al Californiei, pregătind terenul pentru aspirațiile sale prezidențiale ulterioare.

La 21 ianuarie 1981, Ronald Reagan a devenit președintele Statelor Unite ale Americii, mandatul său reprezentând continuarea manifestării și exprimării convingerilor sale conservatoare și o politică de revitalizare a economiei americane, consolidarea apărării națională și promovarea libertății individuale. Implementările sale vizau reducerea taxelor, dereglementarea industriilor și promovarea capitalismului de piață liberă. Credința lui Reagan în economia de tip trickle-down susținea că, prin reducerea impozitelor pentru cei bogați și corporații, beneficiile vor ajunge în cele din urmă la toate segmentele societății. Deși politica sa a generat dezbateri intense, nu se poate nega impactul pe care l-a avut Reagan asupra modelării politicilor economice din anii următori.

„Domnule Gorbaciov, dărâmați acest zid!”

Politica lui Reagan dusă pe plan extern a fost definită de înfruntarea frontală cu Uniunea Sovietică, adoptând o poziție dură împotriva comunismului.

Celebrele sale cuvinte: „Domnule Gorbaciov, dărâmați acest zid!”, rostite în timpul unui discurs la 12 iunie 1987, în fața Porții Brandenburg din Berlin, au devenit un strigăt de mobilizare pentru libertate și au marcat în cele din urmă un punct de cotitură semnificativ în Războiul Rece. Consolidarea militară strategică și diplomația lui Reagan au jucat un rol esențial în eventuala prăbușire a Uniunii Sovietice, ceea ce a dus la sfârșitul Războiului Rece.

Președinția lui Ronald Reagan a avut un impact de durată

Președinția lui Ronald Reagan a avut un impact de durată asupra societății, politicii și guvernării americane. Politicile sale, combinate cu capacitatea lui de a inspira, au influențat generațiile următoare de lideri conservatori. Agenda economică a lui Reagan, deși face obiectul unor dezbateri continue, a pregătit terenul pentru reforme fiscale semnificative și pentru dereglementarea din administrațiile ulterioare.

Înainte de a intra în politică, Ronald Reagan a fost un actor. Câteva dintre filmele în care a jucat sunt  Love Is on the Air (1937), Brother Rat (1938), All American (1940), Santa Fe Trail (1940), Kings Row (1942), despre rolul din această producție mulți critici considerând că a fost cea mai bună interpretare a lui Ronald Reagan într-un film. În anii 50 a apărut în filme western, cele mai multe fiind producții cinematografice de categoria B.

O tentativă, nefericită și nereușită, de asasinare

La 30 martie 1981, a avut loc o tentativă, nefericită și nereușită, de asasinare a președintelui Ronald Reagan. Influențat de filmul lui Martin Scorsese, Taxi Driver (1976), John Hinckley Jr, scrie IMDb.com, fiul unei importante familii republicane din Colorado, a încercat să-l asasineze pe Reagan cu intenția de a o impresiona pe actrița Jodie Foster, pentru care dezvoltase o obsesie. În film, personajul lui Robert De Niro, „Travis Bickle”, încerca să asasineze un candidat liberal democrat la președinție pentru a o impresiona pe Betsy (Cybill Shepherd), femeia de care este obsedat. „Hinckley a fost achitat, juriul invocând probleme psihicie de care suferea acuzatul, și a rămas închis într-un centru de psihiatrie până în 2016, când a fost eliberat de sub tratament psihiatric. De la începutul anului 2022, Hinckley a menținut un canal YouTube unde își postează muzica”.

Până la Donald Trump, Reagan a fost cel mai în vârstă om care a ocupat funcția de președinte al SUA. A preluat funcția cu doar 17 zile înainte de a împlini 70 de ani și a părăsit funcția cu 17 zile înainte de a împlini 78 de ani.

A fost primul președinte care a învins „factorul zero”. Înainte de el, fiecare președinte american ales într-un an care se termina cu zero (începând cu anul1840) murise în timpul mandatului.

A fost un mare pasionat de golf

Ronald Reagan a fost un mare pasionat de golf, doi dintre partenerii săi constanți la gol fiind Bob Hope și Kevin Costner.

Ronald Reagan, cel de-al 40-lea președinte al Statelor Unite, a murit la 5 iunie 2004. A decedat la vârsta de 93 de ani din cauza unor complicații cauzate de boala Alzheimer, boală de care suferea din 1994, la câțiva ani după ce s-a eliberat din funcția de președinte și a părăsit Casa Albă. Boala a progresat treptat, iar în ultimii ani de viață a trăit retras în casa sa din Los Angeles, California.

Surse:

https://www.washingtonpost.com/history/2023/07/14/sag-strike-ronald-reagan/

https://www.britannica.com/biography/Ronald-Reagan

https://www.imdb.com/name/nm0001654/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Opinie: „Ce s-a întâmplat cu Matthew Perry?”

Matthew Perry, cel mai iubit dintre Prietenii tăi. „Faima nu face ceea ce crezi că va face. Totul a fost un truc”

Veste tristă despre actorul Bruce Willis, diagnosticat cu demență frontotemporală

Philip Seymour Hoffman, actor de Oscar învins de droguri. „Uneori este greu să spui nu”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase