Test de cultură generală. Ce legătură au ouăle cu Paștele?

15 04. 2024, 11:00

Paștele este principala sărbătoare a Bisericii Creștine, o celebrare a Învierii lui Iisus Hristos în a treia zi după răstignirea Sa. Dar ce legătură au ouăle cu Paștele?

Oul a fost un simbol al fertilității și al restabilirii larg utilizat în perioada premodernă și precreștină. „Păgânii” europeni (termen folosit pentru a se referi la oamenii care practicau o varietate de tradiții non-creștine) priveau ouăle ca pe un simbol al regenerării care vine odată cu primăvara.

Creștinii timpurii au împrumutat această imagine și i-au aplicat-o nu regenerării pământului, ci a lui Iisus Hristos. Acest lucru a fost extins și la noua viață a credincioșilor care-l urmează pe Hristos.

Ce legătură au ouăle cu Paștele?

Ce legătură au ouăle cu Paștele? Tradiția vopsirii și a decorării ouălor de Paște este străveche, iar originea sa este obscură, dar a fost practicată atât în Biserica Ortodoxă Răsăriteană, cât și în Biserica Apuseană încă din Evul Mediu.

Biserica a interzis consumul de ouă în Săptămâna Mare, dar păsările continuau să depună ouă în acea săptămână, iar ideea de a le marca special drept ouă din Săptămâna Mare a dus la decorarea acestora.

Oul a devenit un simbol al Învierii

Însuși oul a devenit un simbol al Învierii. La fel cum Iisus a înviat din mormânt, oul simboliza noua viață care apare din coaja oului. În tradiția ortodoxă, ouăle sunt vopsite în roșu pentru a simboliza sângele pe care Iisus l-a vărsat pe cruce.

Tradiția colorării ouălor a continuat chiar și în națiunile laice moderne. În Statele Unite, de exemplu, se organizează așa-numita White House Easter Egg Roll, cu unele întreruperi, în ziua de luni de după Paște începând cu anul 1878, potrivit Britannica.

Vă recomandăm să citiți și:

Recipientele neobișnuite în care romanii țineau narcotice

Neanderthalienii și oamenii trăiau cot la cot în nordul Europei în urmă cu 45.000 de ani

O mască de jad veche de 1.700 de ani a fost recuperată dintr-o piramidă mayașă

Chiar și oamenii din Epoca de Piatră uitau mâncarea pe foc