Home » Istorie » O mască de jad veche de 1.700 de ani a fost recuperată dintr-o piramidă mayașă

O mască de jad veche de 1.700 de ani a fost recuperată dintr-o piramidă mayașă

O mască de jad veche de 1.700 de ani a fost recuperată dintr-o piramidă mayașă
Foto: Francisco Estrada-Belli/Universitatea Tulane
Publicat: 07.02.2024

Arheologii au descoperit o mască de jad mayașă care seamănă foarte mult cu cea purtată de Jim Carrey în filmul „Masca” din 1994. Această versiune antică, însă, a fost găsită în mormântul unui rege mayaș care a domnit cândva în Chochkitam, o entitate politică mai puțin cunoscută a mayașilor din Guatemala, aproape de granițele Mexicului modern și de Belize.

Mormântul regelui, datând de acum 1.700 de ani, conținea o varietate extraordinară de ofrande, inclusiv cochilii rare, oase de femur uman cu cuvinte cioplite în ele și impresionanta mască de jad mozaicată.

Printre hieroglifele cioplite în oase se află numele „Itzam Kokaj Bahlam”, care ar putea fi numele regelui necunoscut care se crede că a domnit în Chochkitam în jurul anului 350 d.Hr. În mod interesant, unul dintre oase include și o reprezentare a unei figuri, potențial liderul, ținând capul unei divinități mayașe, care întâmplător seamănă cu masca de jad mozaicată asamblată.

Alte hieroglife de pe artefacte sunt considerate a-i identifica pe tatăl și pe bunicul regelui, ceea ce îl leagă pe individ de alte state mayașe, cum ar fi Tikal și Teotihuacan, punctează IFL Science.

Mască de jad, găsită într-o piramidă mayașă antică abandonată

„O descoperire ca aceasta este ca și cum ai câștiga la loterie în ceea ce privește informațiile. Aceasta deschide o fereastră către o perioadă obscură despre care avem foarte puține texte”, a declarat Francisco Estrada-Belli, arheologul principal care a descoperit mormântul în 2022. De la descoperirea sa, Estrada-Belli și colegii săi au lucrat pentru a conserva, scana, fotografia și interpreta descoperirile.

Faptul că Estrada-Belli și echipa sa au reușit să găsească aceste artefacte uimitoare este un adevărat noroc, deoarece mormântul părea să fi fost jefuit la un moment dat în trecut. Dar se pare că jefuitorii de morminte fie au făcut o treabă proastă, fie nu au reușit să termine, deoarece mormântul în sine era la doar aproximativ 2 metri distanță de locul unde hoții se opriseră din săpat.

Jefuirea a fost o problemă majoră pentru cercetătorii care investighează cultura mayașă. Informațiile detaliate despre înălțimea perioadei Maya clasice, între 250-900 d.Hr., rămân obscure pentru că foarte mult conținut arheologic a fost jefuit de-a lungul secolelor. Acest lucru face ca situl Chochkitam să fie deosebit de special.

Cu toate că a avut parte de o întâlnire cu jefuitorii, mormântul a supraviețuit cu puține daune (cu excepția unui tavan din piatră prăbușit). „Acesta a fost primul lucru uimitor legat de asta. A fost foarte norocos”, a adăugat Estrada-Belli.

Un mormânt descoperit datorită jefuitoril0r

Pe de altă parte, dacă nu ar fi existat jefuitorii, situl ar fi rămas ascuns. Locația sa a fost descoperită doar pentru că echipa a dat peste tunelurile jefuitorilor, pe care le-a identificat folosind tehnologia lidar, care cartografiază caracteristicile greu de găsit pe sol trimițând raze laser dintr-un avion prin coroana densă a junglei.

„E ca și cum ai face radiografii ale solului din junglă. Revoluționează domeniul nostru. Abia acum putem vedea unde mergem în loc să ne strecurăm printre copaci în junglă sperând să găsim ceva”, a explicat Estrada-Belli.

Mormântul a conținut și peste 16 cochilii de spondil, un gen rar de stridii spinoase, care au fost folosite ca bijuterii și bani de către elitele antice sau în ceremoniile religioase. Aceste obiecte, împreună cu informațiile cioplite în oasele umane, întăresc presupusa legătură între Chochkitam, Tikalul contemporan și situl central mexican Teotihuacan.

Descoperirea vine la 100 de ani după ce situl Chochkitam a fost explorat pentru prima dată, de Fran Blom, un fost director al Universității Tulane (SUA).

O istorie profundă și complexă

„Toată America indigenă are o istorie profundă și complexă”, a declarat Marcello A. Canuto, directorul Middle American Research Institute (MARI) din cadrul Universității Tulane.

„Din acest motiv, Tulane a recunoscut de la început că era important și demn de interes academic serios și concentrat. Descoperiri precum aceasta și altele, inclusiv cele făcute de alți membri ai facultății și de studenți Tulane care efectuează, de asemenea, cercetări de teren, reprezintă angajamentul universității pentru studiul popoarelor indigene americane antice și al realizărilor lor”, adaugă Canuto.

Potrivit lui Estrada-Belli, următorul pas va fi să se facă analize ADN pe oasele recuperate din sit și poate să se găsească mai mult conținut ascuns în piramida abandonată unde se afla mormântul.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cât de vechi este calendarul de 365 de zile?

Arheologii au descoperit un accesoriu de la o centură din bronz care ar fi aparținut unui cult păgân necunoscut

Un mozaic cu creaturi marine a fost excavat în Turcia

Ce elefanți vânau neanderthalienii pe scară largă în urmă cu 125.000 de ani?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase