Home » Lumea digitală » Următorul conflict major se va purta în totalitate în mediul virtual. Suntem pregătiţi să-i facem faţă?

Următorul conflict major se va purta în totalitate în mediul virtual. Suntem pregătiţi să-i facem faţă?

Publicat: 30.11.2015
În secolul XXI, războaiele nu vor mai cauza distrugeri în teren, ci vor afecta sistemele informatice ale oponenţilor

Cercetătorul american Dan Kuehl, din cadrul Universităţii Naţionale Americane de Apărare a definit războiul informatic ca fiind „conflictul dintre două sau mai multe grupuri de persoane, purtat în totalitate în mediul virtual”. Bineînţeles, există şi alte definiţii ale acestui termen, din ce în ce mai folosit în ultima vreme.

Este cunoscut faptul că marile puteri ale lumii investesc sume imense de bani în îmbunătăţirea mijloacelor cu care pot fi purtate astfel de războaie. Ţări precum SUA, China sau Rusia folosesc tehnologii avansate atât pentru a-şi îmbunătăţi structurile de comandă militară, cât şi pentru a se apăra în faţa atacurilor informatice. Mai mult decât atât, aceste state sunt capabile să poarte în mod eficient un război în mediul virtual, exploatând cu succes vurnelabilităţile inamicilor.

Reţelele digitale actuale permit circulaţia informaţiilor dintr-un capăt în celălalt al lumii. Conexiunile de acest tip sunt extrem de importante pentru toate domeniile de activitate, fie că vorbim de mediul de afaceri, relaţiile dintre naţiuni sau îmbunătăţirea puterii armate a unei ţări. În ziua de astăzi, cea mai eficientă metodă de a comunica este folosirea internetului, deşi sunt foarte folosite şi alte mijloace, precum undele radio sau microundele.

Războiul informatic presupune întreruperea acestor căi de comunicaţie, atât de importante pentru societatea actuală. În acest sens, un atac îndreptat împotriva sistemului informatic al unei armate poate cauza pagube majore, în ceea ce priveşte funcţionarea comandamentelor sau ghidarea de la distanţă a unor tipuri de armament.

De asemenea, un scenariu sumbru ar fi acela al unei intervenţii incontrolabile în sistemul informatic al birourilor de trafic aerian. În acest caz, rutele aeronavelor nu mai pot fi coordonate de la sol, iar tragediile vor atinge proporţii inimaginabile.

Un alt tip de conflict informatic este considerat cel al răspândirii informaţiilor false, care pot avea un impact negativ puternic asupra populaţiei. Nivelul foarte ridicat de conectivitate dintre utilizatorii internetului duce la răspândirea cu rapiditate a zvonurilor şi informaţiilor greşite, care pot crea haos în rândul societăţii civile.

Ceea ce noi putem face este să ne apărăm, pe cât posibil, de atacurile informatice provocate din ce în ce mai des. În acest sens, este indicat să limităm cât mai mult expunerea datelor noastre personale, la care oricine poate avea acces. Astfel, nu vom oferi şansa infractorilor de a se folosi de identitatea noastră pentru a-şi atinge scopurile.

Sursa: gizmondo.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase