Home » Lumea digitală » Cel mai performant mediu de stocare de la ora actuală. Informaţiile depozitate pot rezista pentru o perioadă de circa 13,8 miliarde de ani – FOTO+VIDEO

Cel mai performant mediu de stocare de la ora actuală. Informaţiile depozitate pot rezista pentru o perioadă de circa 13,8 miliarde de ani – FOTO+VIDEO

Publicat: 23.02.2016
Membrii echipei care au creat acest mediu de stocare susţin că invenţia lor poate fi folosită în mod eficient de instituţii care se ocupă cu prelucrarea unor cantităţi mari de date

S-a estimat că, în fiecare zi, este produsă o cantitate de informaţie echivalentă cu circa 10 milioane de discuri Blu-ray. Principala problemă cu care se confruntă specialiştii din domeniul IT este aceea că toate aceste date vor trebui stocate undeva, însă unde?

Cercetătorii britanici au găsit soluţia. Ei au creat un disc 5D, pe care pot stocaţi 360 de terabytes de informaţie, pentru o perioadă de până la 13,8 miliarde de ani. Procesul tehnologic care a fost folosit la producerea acestui dispozitiv se numeşte „scriere cu laser femtosecundă” şi presupune crearea unui disc de sticlă prin folosirea unui laser care generează impulsuri scurte şi intense de lumină. Cu ajutorul acestor impulsuri, sunt stocate date în cele trei straturi de puncte nanostructurate separate la doar 5 micrometri.

Structurarea pe cinci dimensiuni a punctelor se datorează faptului că fiecare dintre aceştia ocupă o poziţie tridimensională în straturile discului, iar celelalte două dimensiuni sunt date de mărimea şi orientarea fiecărui punct. Aceste nanostructuri pot fi citite, folosindu-se un microscop optic şi un polarizator.

Mediul de stocare creat de specialiştii Universităţii din Southampton a fost denumit „cristale de memorie Superman”. Acestea nu numai că au o capacitate extrem de avansată de depozitare a informaţiilor, ci şi rezistă la temperaturi foarte mari, de până la 1000 de grade Celsius.

Foto: rt.com/University of Sothampton

Membrii echipei de cercetare susţin că invenţia lor poate fi folosită în mod eficient de instituţii care se ocupă cu prelucrarea unor cantităţi mari de date, cum sunt bibliotecile, muzeele sau depozitele de documente de arhivă. Mai mult decât atât, discul ar putea fi folosit de marile companii din industria IT, care au nevoie ca informaţiile lor în format digital să fie stocate în condiţii de siguranţă. 

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Cum se vede din spaţiu o furtună cu fulgere. Imagini impresionante – VIDEO

                                             Oprirea cascadei Niagara din1969 le-a dat o lecţie inginerilor: ”Nimic nu scapă de moarte”. FOTO

                                             Femeia care a făcut posibilă aducerea pe lume a peste 3000 de copii, în lagărul de concetrare de la Auschwitz – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase