Home » Lumea digitală » Se poate vorbi de o epidemie informatică? Care sunt cei mai periculoşi viruşi informatici din istorie

Se poate vorbi de o epidemie informatică? Care sunt cei mai periculoşi viruşi informatici din istorie

Se poate vorbi de o epidemie informatică? Care sunt cei mai periculoşi viruşi informatici din istorie
Publicat: 16.05.2017
Dacă vă mai aduceţi aminte, o parte din viruşii de la începutul anilor '90 aveau doar scopul de a transmite diverse mesaje (un fel de underground informatic) sau chiar de a amuza "victima". Aşadar, până să ajungem la ameninţările cu adevărat seriose, este imperios necesar să menţionăm şi strămoşii viruşilor din ziua de azi - de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns.

După ce Internetul a ajuns în aproape fiecare locuinţă, iar reţeaua globală a devenit un suport pentru serviciile diverselor companii, viruşii informatici şi alte programe dăunătoare (ransomware, adware, spyware) s-au răspândit din ce în ce mai mult şi au început să producă pagube cu adevărat însemnate, compromiţând nu doar datele de pe calculatoarele utilizatorilor obişnuiţi, ci şi cele de maximă importanţă ale diverselor instituţii, ale băncilor sau chiar ale companiilor aeriene. Este lesne de dedus că serviciile acestora au devenit inaccesibile, iar de aici au rezultat pierderi financiare semnificative, iar în unele cazuri uriaşe. În ziua de azi, este de neconceput un computer fără antivirus sau un program de securitate, mai ales dacă rulează sistemul de operare Windows – cel mai vizat de către programatorii rău intenţionaţi.

WannaCry – ransomware (2017)

Wanna Cry este un program dăunător care criptează datele utilizatorilor şi apoi solicită recompensă. În timp ce ransomware-ul convenţional, una dintre cele mai prolifice ameninţări ale momentului, se răspândeşte prin emailuri cu documente periculoase ataşate, browser-e şi exploit-uri în aplicaţiile web, atacul de acum foloseşte o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. Vulnerabilitatea MS17-010 îi permite atacatorului să ruleze cod periculos pe un computer vulnerabil şi să folosească acel cod pentru a infecta sistemul cu ransomware fără ca cineva să acceseze linkuri sau să deschidă emailuri infectate.

Citeşte continuarea în go4it.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Bitdefender a identificat o ameninţare cibernetică extrem de periculoasă cu un potenţial ridicat de răspândire

Viruşi multipli de calculator au fost depistaţi în sistemul IT al unei centrale nucleare germane – FOTO

Viruşii devin mobili – cum ne protejăm telefonul de ameninţări?

Incident în spaţiu: sonda Voyager 2, atacată de hackeri?

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase