Home » Lumea digitală » Produse smartphone, unele din România, au fost interzise de la vânzare pentru depăşiri ale limitei de radiaţii emise

Produse smartphone, unele din România, au fost interzise de la vânzare pentru depăşiri ale limitei de radiaţii emise

Produse smartphone, unele din România, au fost interzise de la vânzare pentru depăşiri ale limitei de radiaţii emise
Publicat: 04.12.2018
Rata specifica de absorbtie (SAR) reflectă cât de multă energie este absorbită de corpul uman în urma emisiilor radio degajate de telefoanele mobile şi alte echipamente de comunicaţii wireless, depăşirea nivelului SAR fiind considerată factor de risc pentru apariţia anumitor forme de cancer.

Rareori menţionat la vedere şi aproape niciodată luat în considerare la achiziţionarea unui telefon mobil, indicele SAR variază semnificativ de la un dispozitiv la altul. În general, cu cat indicele SAR este mai mic, cu atat este mai sigur acel aparat, însă un rol important îl are şi modul de folosire a dispozitivului. Spre exemplu, un smartphone folosit împreună cu accesoriu hands-free pentru desfăşurarea apelurilor telefonice este mult mai sigur de folosit decât unul ţinut la ureche. Alte obiceiuri proaste, cum ar fi presarea telefonului pe ureche în timp ce vorbim sau păstrarea telefonului în buzunarul de la pantaloni sau cămaşă pe durata călătoriilor lungi cu autoturismul poate expune organele interne la doze mari de radiaţii SAR.

Radiatiile electromagnetice pot creste riscul de cancer, însă lipsa unor studii clare in acest sens şi slaba informare în rândul publicului este exploatată de producătorii echipamentelor pentru a livra pe piaţă echipamente de comunicaţii sub-standard, care rareori sunt descoperite la timp.

Punând presiune pe verificarea mai strictă a respectării normelor SAR, autoritatea franceză de certificare a echipamentelor pentru comunicaţii radio (ANFR) a verificat în prima jumătate a acestui an 51 modele smartphone, dintre care numai 43 au trecut testele SAR.

Citeşte continuarea pe go4it.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase