Home » Lumea digitală » Americanii construiesc cel mai puternic supercomputer din lume

Americanii construiesc cel mai puternic supercomputer din lume

Publicat: 26.03.2019
Cel mai puternic supercomputer din lume va fi gata în 2021, iar costurile lui se ridică la 500 de milioane de dolari, potrivit unor oficiali din cadrul Departamentului de Energie al SUA.
Botezat Aurora, dispozitivul va fi capabil să realizeze un cvintilion (1.000.000.000.000.000.000) de calcule pe secundă, ceea ce va reprezenta un avans spectaculos în cercetarea ştiinţifică în domenii precum medicina, armamentul şi energia, potrivit The Telegraph.

Supercomputerul este construit de Intel, cel mai mare producător de chipuri la nivel mondial, şi de Cray, companie specializată în aparatură ultrarapidă, în cadrul Laboratorului Naţional Argonne din Chicago.

Dacă proiectul va reuşi, Aurora va fi de circa şapte ori mai rapid decât cele mai puternice supercomputere de azi şi va permite Statelor Unite să preia conducerea în competiţia pe care o duce cu China în acest domeniu. 
 
Cartografierea creierului uman, dezvoltarea de noi materiale şi înţelegerea universului sunt „probleme ale lumii reale” de care supercomputerul se va ocupa, potrivit lui Paul Kearns, directorul Laboratorului Naţional Argonne.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase