Home » Lumea digitală » Listele de apeluri a cel puţin 10 operatori de telefonie mobilă, furate în cadrul unei operaţiuni gigantice de spionaj

Listele de apeluri a cel puţin 10 operatori de telefonie mobilă, furate în cadrul unei operaţiuni gigantice de spionaj

Listele de apeluri a cel puţin 10 operatori de telefonie mobilă, furate în cadrul unei operaţiuni gigantice de spionaj
Publicat: 27.06.2019
În urma atacurilor iniţiate cu ajutorul unor grupări de hackeri foarte experimentaţi au fost accesate elemente critice de infrastructură ale reţelelor de comunicaţii mobile, autorul acestora având posibilitatea să întrerupă funcţionarea reţelelor de telefonie mobilă din Europa.

Atacul botezat “Operation Softcell” de către specialiştii în securitate cibernetică are toate caracteristicile unei operaţiuni sprijinită de un actor statal şi a vizat colectarea registrelor de apeluri pentru convorbirile telefonice intermediate prin infrastructura a peste 10 operatori de telefonie mobilă, cu scopul folosirii acestora în activitatea de spionaj. Registrele obţinute conţin liste de apeluri detaliate folosind numere de telefon individuale, data exactă şi durata fiecărei convorbiri, precum şi locaţia participanţilor la discuţie, calculată pe baza celulelor telefonie mobilă prin care s-a făcut conexiunea. Deşi nu include şi conţinutul convorbirilor, datele colectate sunt extrem de valoroase în arsenalul agenţiilor de spionaj.

Nu este clar pentru cât timp au fost infiltrate în acest mod reţelele operatorilor de telefonie mobilă. Cert este că organizaţia aflată în spatele acestei operaţiuni poate stabili exact când şi unde s-au iniţiat apeluri telefonice de pe numerele suspecţilor aflaţi sub monitorizare, iar până când operaţiunea a fost deconspirată probabil că puteau face asta şi în timp real.

Citeşte continuarea pe Go4it!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase