Reţelele 5G. Sunt acestea un pericol pentru noi?

22 07. 2019, 09:00

Cea de a cincea generaţia a tehnologiei de internet mobil promite viteze mult mai mari decât generaţiile anterioare, oamenii de ştiinţă estimând că, în comparaţie cu 4G, noua tehnologie poate trimite informaţii mai repede la viteze de 10 şi 100 de ori mai mari, notează Live Science.

„Cu o rată de descărcare de gigabiţi pe secundă, am putea descărca un film în câteva secunde pe telefoanele sau tabletele noastre. Acest tip de trafic poate permite realitatea virtuală sau chiar maşinile autonome”, explică Harish Krishnaswamy, profesor de inginerie electrică al Universităţii Columbia.

Tehnologia 5G permite extinderea frecvenţelor pe care se face transferul de date către valurile milimetrice. Din păcate, acest tip de unde este absorbit de către multe dintre materialele folosite pentru clădirile şi obiectele din jurul nostru. De aceea, pentru a remedia această limitare, oamenii d eştiinţă care au dezvoltat această tehnologie au realizat o serie de dispozitive care să acţioneze într-un mod precum cel al antenelor care transmit semnalele radio din prezent.

Este 5G un pericol pentru sănătate?

Odată cu anunţul dezvoltării acestei tehnologii şi, mai ales, odată cu anunţul că unii operatori de telefonie vor să introducă acest standard pentru clienţii lor, publicul a început să îşi pună întrebări legate de potenţialul pericol al acesteia.

Îngrijoararea publicului vine de la faptul că 5G foloseşte undele milimetrice, acestea fiind o formă de radiaţii. „Adesea, există o confuzie între radiaţiile ionizante şi cele non-ionizante din cauza faptului că termenul > este folosit pentru a le desemna pe ambele”, a explicat Kenneth Foster, profesor de bioinginerie de la Universitatea Pennsylvania.

„Singurul efect al radiaţiilor non-ionizante care a fost stabilit cu exactitate este cel de încălzire”, explică dr Foster. În aceste condiţii, pericolul poate apărea doar atunci când am petrece perioade foarte îndelungate.

Parte dintre scepticismul faţă de 5G este alimentat de către scepticismul cu care generaţiile anterioare au fost primite. În prezent, cu excepţia unor studii asupra unor şoricei, datele sunt inconcludente asupra pericolelor acestor radiaţii.

Totuşi, oamenii de ştiinţă recomandă ca studii legate de tehnologia 5G să fie demarate cât mai curând posibil pentru a înţelege mai bine efectele acesteia şi pentru ca publicul să poată lua o decizie lagată de aceasta în cunoştinţă de cauză.

Citeşte şi:

Ce este tehnologia 5G?

Turmele de vaci pot beneficia de noua tehnologie 5G

Fără echipamente din China, tehnologia 5G va costa cu zeci de miliarde de euro mai mult

Pericolul ascuns al frecvenţelor 5G. Cum afectează sateliţii care monitorizează schimbările atmosferice