Home » Lumea digitală » Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului. Unele sunt produse de companii româneşti

Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului. Unele sunt produse de companii româneşti

Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului. Unele sunt produse de companii româneşti
Publicat: 05.04.2020
De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume îşi adaptează produsele sau inventează altele noi pentru a ajuta la combaterea pandemiei sau pentru a uşura viaţa celor care lucrează de acasă, în spitale sau blocaţi în carantină, relatează Reuters.

Preocupat de modul în care o uşă poate fi deschisă fără a atinge mânerul, designerul Steve Brooks a inventat cîrligul igienic, suficient de mic pentru a putea fi purtat în buzunar şi confecţionat dintr-un material non-poros, ceea ce îl face uşor de curăţat.

Este unul dintre sutele de gadgeturi concepute în ultimele zile şi săptămâni pentru a ajuta la prevenirea răspândirii coronavirusului.

La mai puţin de o săptămână după primul design, patru modele diferite de cârlig au ieşit la vânzare, la puţin sub 15 lire sterline (18,60 dolari) fiecare. La fiecare cârlig vândut este oferit unul gratis.

Iar Brooks este preocupat de un gadget similar. „Am avut deja o solicitare de la Serviciul Naţional de Sănătate din Ţara Galilor despre proiectarea a ceva pentru a împinge o uşă.”

Companiile de la Ford şi Airbus până la gigantul luxului LVMH au resetat instalaţiile pentru a produce echipamente critice precum distribuitoare de dezinfectant, ventilatoare pentru pacienţi sau măşti de protecţie, potrivit Mediafax.

Imprimantele 3D şi software-ul de înaltă tehnologie fac dispozitivele mai uşor de produs şi mai rapid de către companii. „Cu siguranţă, există o mulţime de oameni cu resurse 3D foarte dispuşi să ajute”, spune MacKenzie Brown, fondatorul companiei de design de produse CAD Crowd din California.

În urmă cu două săptămâni, compania sa a lansat un concurs de o lună pentru dispozitive adaptate noii lumi a coronavirusului.

Aproximativ 65 de propuneri au fost primite, incluzând un pulverizator dezinfectant montat pe încheietura mâinii, mănuşi speciale pentru apăsarea butoanelor şi un dispozitiv care permite deschiderea uşilor maşinii fără a atinge mânerul.

Deoarece pandemia îi face pe oameni mult mai preocupaţi de igienă, unele produse noi pot fi folosite mult timp după actuala criză.

În Seattle, fraţii Joseph şi Matthew Toles şi prietenul lor, Justin Ith, care deţin o companie numită Slightly Robot, au dezvoltat o bandă inteligentă, Immutouch, care vibrează atunci când mâna purtătorului se apropie de faţă. „Avem algoritmul, aveam software-ul şi hardware-ul. Am reconstituit-o pentru atingerea feţei”, a spus Matthew Toles într-un interviu. „Am creat 350 de dispozitive şi un site web într-o săptămână”.

Automatizarea înregistrării rezultatelor testelor medicale, realizată de o companie românească

Compania românească de software robotizat UiPath a găsit o modalitate pentru asistenţii medicali de la Spitalul Universitar Mater Misericordiae din Dublin care permite eliminarea introducerii manuale de date, care consumă timp, şi să automatizeze înregistrarea rezultatelor testelor. Speră să o reproducă în alte spitale.

Scylla, o companie de inteligenţă artificială din SUA, care produce sisteme de detectare a armelor pentru şcoli şi cazinouri, şi-a îndreptat atenţia asupra coronavirusului atunci când China, epicentrul original al epidemiei, a raportat primele cazuri, în urmă cu trei luni. Şi-a rescris software-ul de analiză AI pentru a măsura temperatura frunţii unei persoane, trimiţând o alertă dacă detectează febră. Preluând imagini dintr-o cameră termică, software-ul poate fi utilizat în clădiri publice, cum ar fi spitale şi aeroporturi, şi birouri corporative, a declarat directorul tehnologic Ara Ghazaryan.

Guvernul unei naţiuni sud-americane a plasat o comandă pentru 5.000 de licenţe ale sistemului Scylla pentru clădirile sale publice şi sistemul de transport, a spus Ghazaryan. A refuzat să numească ţara.

Explozia actuală de creativitate poate fi comparată cu perioada celui de-al doilea război mondial, când companiile, guvernele şi oamenii de ştiinţă s-au angajat în proiecte care au avut consecinţe durabile.

Tehnologia folosită pentru a ajuta ghidajul rachetelor a dus în cele din urmă la primii sateliţi şi la mersul pe Lună.

„Nu există nicio îndoială că inventatorii vor veni cu sute, dacă nu cu mii, de idei noi”, a spus Kane Kramer, inventator şi co-fondator al Societăţii Britanice a Inventatorilor. El a conceput pentru prima dată ideea de a descărca muzică şi date, la sfârşitul anilor ’70.

Multe companii îşi donează produsele noi sau le vând la preţul de producţie. Ideile venite în cadrul concursului CAD Crowd sunt gratuite pentru descărcare şi utilizare. Pentru unii, o nouă afacere ar putea oferi un sprijin financiar, pentru că alte surse de venit se pierd în timpul pandemiei.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase