Home » Lumea digitală » Un AI promite o diagnosticare mai rapidă și mai exactă a Alzheimerului

Un AI promite o diagnosticare mai rapidă și mai exactă a Alzheimerului

Un AI promite o diagnosticare mai rapidă și mai exactă a Alzheimerului
Credit foto: Profimedia
Publicat: 02.09.2020

1Cercetătorii explică faptul că algoritmul analizează modul în care pacienții vorbesc pentru a detecta Alzheimerul.

Prin detectarea diferențelor subtile în modul în care bolnavii de Alzheimer utilizează limbajul, cercetătorii de la Stevens Institute of Technology, Statele Unite ale Americii au dezvoltat un algoritm care promite să diagnosticheze cu precizie maladia fără a fi nevoie de scanări costisitoare sau teste în persoană, notează Medicalxpress.

Oamenii de știință susțin că algoritmul poate diagnostica Alzheimerul la un cost neglijabil, cu o precizie de peste 95%. De asemenea, AI pare a fi capabil să-și explice concluziile sale, permițând medicilor să ofere și ei un diagnostic plecând de la mai multe informații.

O evoluție importantă

K.P. Subbalakshmi, director al Institutului și unul dintre creatorii acestui algoritm, este de părere că acest AI reprezintă o evoluție importantă în diagnosticarea Alzheimerului. De asemenea, acesta mai adaugă: „Am creat un nou domeniu interesant de cercetare și facem mult mai ușor procesul prin care explicăm pacienților de ce algoritmul a ajuns la o anumită concluzie. Abordăm astfel problema importantă a încrederii pe care o putem avea în AI în domeniul medical”.

Studiile și observațiile medicale au demonstrat faptul că Alzheimerul poate afecta modul în care o persoană comunică. Astfel, prin proiectarea unui algoritm care utilizează o rețea neuronală convoluțională, un tip de AI care învață de-a lungul timpului, cercetătorii au fost reușit să dezvolte un software care poate identifica cu exactitate semnele cunoscute ale Alzheimerului, dar și modelele lingvistice subtile trecute cu vederea.

Subbalakshmi și echipa sa și-au instruit algoritmul folosind texte produse atât de subiecți sănătoși, cât și de persoane diagnosticate cu Alzheimer. Folosind instrumentele dezvoltate de Google, cercetătorii ei au convertit fiecare propoziție individuală într-o secvență numerică unică sau vector, reprezentând un punct specific într-un spațiu cu 512 dimensiuni.

Folosind această abordare algoritmul a învățat treptat să identifice asemănările și diferențele dintre propozițiile rostite de subiecți sănătoși sau nesănătoși și, astfel, să determine cu o precizie remarcabilă cât de probabil ar fi ca un text să aparțină unei persoane bolnave.

Sistemul poate încorpora cu ușurință noi criterii care pot fi identificate de alte echipe de cercetare în viitor, deci va deveni mai precis în timp. „Ne-am proiectat sistemul pentru a fi atât modular, darși transparent”, a explicat Subbalakshmi. „Dacă alți cercetători identifică noi indicatori ai Alzheimer, îi putem adăuga pur și simplu la arhitectura noastră pentru a genera rezultate și mai bune”.

În teorie, algoritmul ar putea într-o zi să identifice Alzheimerul pe baza oricărui text, de la un e-mail personal la o postare pe social media. În primul rând, însă, ar trebui să fie instruit folosind mai multe tipuri diferite de texte produse de bolnavii diagnosticați deja cu Alzheimer și nu doar cu seturile de date limitate folosite în prezent.

Studiul Explainable CNN-attention Networks (C-Attention Network) for Automated Detection of Alzheimer’s Disease a fost prezentat în cadrul conferinței International Workshop on Data Mining in Bioinformatics at BioKDD.

Citește și:

Maladia Alzheimer va putea fi depistată printr-un simplu test de sânge. Când vor fi disponibile astfel de teste

10 factori asociați cu un risc crescut pentru apariția maladiei Alzheimer

Proteinele anormale din intestine joacă un rol important în evoluția Alzheimerului

Cocktailul de antioxidanți care poate preveni sau chiar inversa efectele bolii Alzheimer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase