Home » Lumea digitală » Tehnologia fotoacustică, utilizată pentru a dezvolta un nou sistem de autentificare biometrică 3D

Tehnologia fotoacustică, utilizată pentru a dezvolta un nou sistem de autentificare biometrică 3D

Tehnologia fotoacustică, utilizată pentru a dezvolta un nou sistem de autentificare biometrică 3D
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 03.10.2020

Autentificarea biometrică a devenit un instrument obișnuit pentru identificarea oamenilor, cu o multitudine de aplicații, de la securitatea corporațiilor la dispozitivele mobile. Oamenii de știință din SUA au dezvoltat o nouă metodă care utilizează autentificarea biometrică tridimensională (3D) a venelor degetelor.

Combinarea imagisticii fotoacustice cu un algoritm de recunoaștere a dus la o precizie de 99% a acceptării sau respingerii identificării biometrice.

În prezent, autentificarea cu amprente digitale folosește tehnologie bidimensională (2D), care generează uneori rezultate false de acceptare sau respingere. Utilizarea datelor biometrice este și o alternativă la parolele tradiționale cu scopul de a evita hacking-ul.

Noua metodă de autentificare biometrică 3D a fost dezvoltată de cercetători de la Universitatea de Stat din New York, Universitatea din Buffalo, precum și de la Princeton.

Tehnologia de tomografie fotoacustică combină lumina și sunetul. O lumină laser luminează degetul. Pe măsură ce lumina intră în contact cu venele degetelor, produce un sunet care este preluat de un detector cu ultrasunete. Ulterior, combinația de lumină și sunet creează o imagine 3D a modelului venei degetelor, notează Science Times.

O tehnologie fotoacustică reproiectată

Imagistica fotoacustică are și aplicații de diagnosticare clinică. Tehnologia sensibilă poate detecta celulele sanguine, melanina (pigmentul pielii) și alți biomarkeri.

Echipa de cercetători din SUA a reproiectat tehnologia existentă prin dezvoltarea unei noi combinații de fascicule acustice și lumină axată pe imagistica venelor degetelor.

Dincolo de combinarea fasciculului acustic și a luminii în noul design, pentru o detectare biometrică eficientă, au creat și o fereastră de imagistică similară cu un scaner de amprente.

Wenyao Xi a dezvoltat algoritmul pentru autentificarea biometrică a venei degetului pentru a lucra cu imagistica 3D.

Vena biometrică ar fi imposibil de falsificat

Noul sistem a fost testat pe 36 de persoane ale căror degete de la ambele mâini, cu excepția degetelor mari, au fost fotografiate. Rezultatele au arătat că tehnologia era precisă, mai ales dacă existau înregistrări ale mai multor vene ale degetelor de la fiecare utilizator.

Cercetătorii cred că deoarece modelul de venă 3D al fiecărei persoane este unic, ar fi aproape imposibil să se falsifice o venă biometrică. „Ar necesita crearea unei replici 3D exacte a venelor degetelor unei persoane”, a explicat Jun Xia, unul dintre autorii cercetării.

Oamenii de știință care au dezvoltat noua tehnologie speră să fie utilizată în sisteme de securitate, de la baze militare la bănci, dar și la diverse dispozitive electronice sau smartphone-uri care în prezent au sisteme cu ultrasunete.

Descoperirile lor au fost publicate în revista Applied Optics.

Vă recomandăm să citiți și:

Amazon lansează un nou sistem de plată. De ce ar fi, de fapt, o tehnologie invazivă

Huawei ar putea lansa un smartphone cu un sistem de siguranță inedit

Predicţii greşite ale unor celebri futurologi pentru 2020: nanoboţi, primate-şoferi sau misiuni pe Pluto

Cel mai supravegheat oraş din lume. Există o cameră video la fiecare şase oameni

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase