Home » Lumea digitală » O japoneză nevăzătoare a inventat o valiză inteligentă care îi poate ajuta pe cei care nu pot vedea

O japoneză nevăzătoare a inventat o valiză inteligentă care îi poate ajuta pe cei care nu pot vedea

O japoneză nevăzătoare a inventat o valiză inteligentă care îi poate ajuta pe cei care nu pot vedea
Sursa foto: Carnegie Mellon University
Publicat: 10.10.2020

Japoneza Chieko Asakawa este nevăzătoare şi lucrează ca informatician şi cercetător pentru IBM. Pornind de la problema sa, ea a creat o valiză inteligentă care o ajută să călătorească fără însoțitor. Astfel, nevăzătoarea își recunoaște prietenii și se descurcă în aeroporturile aglomerate.

Chieko Asakawa călătoreşte lunar între SUA şi Japonia şi are nevoie mereu de ajutor din partea personalului aeroportului dacă nu este însoţită. Căutarea unei alternative mai bune decât cea a bastonului sau a unui însoţitor, au determinat-o pe cercetătoare să inventeze o valiză de înaltă tehnologie care să o ajute să ajungă la destinaţie în siguranţă şi eficient.

„Când mi-am pierdut vederea, cea mai temere a mea era că nu voi mai putea fi independentă. Nu trebuie să mai cer nimănui ajutor. Nu mă mai simt stresată deloc. Simt că pot să fiu independentă. Pot să mă bucur chiar de shopping singură”, declară Chieko Asakawa.

Valiza are şi tehnologie de recunoaştere facială

Valiza foloseşte inteligenţa artificială pentru a cartografia mediul înconjurător. Ea calculează distanţele dintre utilizator şi obiecte atât staţionare, cât şi mobile.

POR este aplicaţia pentru telefon creată pentru a programa o destinaţie în valiză. Aplicaţia planifică ruta şi direcţionează utilizatorul nevăzător prin vibraţii în mâner.

Valiza are şi o tehnologie de recunoaştere facială, care poate anunţa nevăzătorul dacă un prieten este în apropiere. Aceasta poate semnaliza magazinele şi alte locuri de interes din apropiere şi poate direcţiona utilizatorul către ele.

Și-a dedicat viaţa dezvoltării tehnologiei de accesibilitate

„Camera aceasta va calcula distanţa dintre mine şi obstacole. Aceştia sunt senzorii laser 3D. Există o singură persoană în faţa ta. Ok. Mergem la poarta A6. Trenul este aici. Intrăm pe uşa din partea stângă”, spune cercetătoarea, potrivit Mediafax.

Conceptul este în curs de dezvoltare din 2017. La acest proiect colaborează IBM, câteva companii japoneze şi Universitatea Carnegie Mellon din Pennsylvania, unde cercetătoarea Chieko Asakawa este profesor la Institutul de Robotică.

Chieko Asakawa şi-a dedicat viaţa dezvoltării tehnologiei de accesibilitate. Printre creaţiile sale se numără „aDesigner”, un simulator de dizabilităţi pentru care designerii îşi fac site-urile web mai uşor de utilizat şi IBM Home Page Reader, primul browser vocal care permite accesul la internet pentru persoanele nevăzătoare şi cu deficienţe de vedere.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase