Home » Lumea digitală » Cea mai mare parte a companiilor iși schimbă strategia de securitate cibernetică din cauza COVID-19

Cea mai mare parte a companiilor iși schimbă strategia de securitate cibernetică din cauza COVID-19

Cea mai mare parte a companiilor iși schimbă strategia de securitate cibernetică din cauza COVID-19
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 22.10.2020

96% dintre respondenți spun că își vor schimba strategia de securitate cibernetică în urma COVID-19, jumătate arătând că vor lua în considerare riscurile cibernetice în fiecare decizie de afaceri, față de doar 25% anul trecut, potrivit studiului global PwC ”Digital Trust Insights 2021”.

”COVID-19 a perturbat modul de funcționare a companiilor și am asistat la o dependență tot mai mare de tehnologie, ceea ce însemnat și o creștere a riscurilor cibernetice. Atacurile care au exploatat teama de coronavirus s-au răspândit mai repede decât pandemia și au devenit din ce în ce mai sofisticate. Astfel că, alături de educația utilizatorilor și conștientizarea continuă a amenințărilor din mediul online, investițiile în tehnologii, procese și în oameni sunt esențiale în lupta cu atacatorii. Nu în ultimul rand, luna octombrie este luna securității cibernetice în Uniunea Europeană – un prilej foarte bun sa ne amintim că încrederea pe care o căutăm în mediul online depinde în primul rând de noi, ca și societate”, a declarat Mircea Bozga, Partener PwC România.

Peste 40% dintre executivii intervievați au arătat că în primele trei luni ale pandemiei, companiile lor au accelerat digitalizarea cu o viteză surprinzătoare, avansând cu doi sau trei ani planurile pe care le aveau pentru următorii cinci ani.

Într-un top al ambițiilor digitale, 35% dintre respondenți afirmă că accelerează automatizarea pentru a reduce costurile, 31% că modernizează cu noi capabilități, iar 29% au menționat rapiditatea și eficiența proceselor.

Posibile amenințări în 2021

Pentru 2021, în fruntea listei amenințărilor „foarte probabile” se află Internet of Things (IoT) și furnizorii de servicii cloud, menționate de o treime dintre respondenți. În același timp, atacurile cibernetice asupra serviciilor cloud conduc în topul amenințărilor care vor avea un impact negativ semnificativ asupra companiilor (24%).

Cea mai mare provocare pentru sectorul de securitate cibernetică este lipsa personalului calificat, peste 3,5 milioane de locuri de muncă fiind disponibile în 2021 la nivel mondial.

Având în vedere impactul fără precedent al COVID-19, multe organizații au trebuit să-și regândească strategiile de securitate cibernetică. Rolul unui Chief Information Security Officer (CISO) și al unei echipe specializate dedicate nu au fost niciodată mai critice, atât pentru depășirea riscurilor generate de această criză sanitară, cât și pentru dezvoltarea ulterioară a organizației. Până acum cel mai la îndemână pentru companii era formarea angajaților din interior, care gestionau doar part time riscurile cibernetice, dar preconizăm că vor apărea tot mai multe posturi de specialiști full-time”, a arătat Robert Stoicescu, liderul echipei de Cybersecurity din cadrul PwC România.

De altfel, 51% dintre directorii participanți la sondaj au declarat că intenționează să angajeze personal pentru securitate cibernetică în anul următor, peste 22% spunând că vor crește personalul cu 5% sau mai mult. Topul pozițiilor pe care companiile vor să angajeze anul viitor sunt pentru: dezvoltarea de soluții cloud (43%), informații de securitate (40%) și analiza datelor (37%), dezvoltare software și asigurarea calității (31%) și programare (31%).

Cheltuielile pentru acest domeniu

În ceea ce privește cheltuielile în acest domeniu, deși 55% dintre respondenți afirmă că bugetul lor va crește, mai degrabă decât va scădea în 2021, un procent asemănător spun nu au încredere că sumele sunt alocate celor mai semnificative riscuri pentru organizație.

Astfel, 44% au arătat că vor să schimbe procesul de bugetare, iar 37% sunt de acord că o cuantificare a riscurilor cibernetice poate îmbunătăți semnificativ modul în care gestionează cheltuielile împotriva riscurilor. Cu toate acestea, mai mult de o treime sunt de acord că organizațiile lor își pot consolida poziția cibernetică odată cu reducerea costurilor datorită automatizării și raționalizării tehnologiei.

Principalele rezultate dorite în următorii 2 ani în urma schimbării strategiilor de securitate cibernetică sunt: prevenirea sporită a atacurilor care pot avea succes, timp de răspuns mai rapid la întreruperi, încrederea îmbunătățită a liderilor în capacitatea de a gestiona amenințările și experiența îmbunătățită a clienților.

Global Digital Trust Insights 2021 este un sondaj realizat în rândul a 3.249 de directori executivi și de tehnologie din întreaga lume: Europa de Vest (34%), America de Nord (29%), Asia Pacific (18%), America Latină (8%), Europa de Est (4%), Orientul Mijlociu (3%) și Africa (3%). Jumătate dintre aceștia sunt directori în companii mari, cu venituri de peste 1 miliard de dolari, iar 15% în organizații cu venituri de 10 miliarde dolari sau mai mult.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase