Mănușa care ne-ar putea permite, în sfârșit, să atingem obiectele din realitatea augmentată

21 11. 2020, 18:30

O echipă de cercetători de la Universitatea Cornell a creat un senzor extensibil din fibră optică care poate detecta exact ceea ce faci cu degetele tale, o capabilitate care ar putea revoluționa modul în care interacționăm cu obiectele simulate din realitatea virtuală.

„Realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR) pornesc de la captarea digitală a mișcărilor. Atingerea nu prea este prezentă. Să spunem că vrei să ai o simulare de AR care te învață cum să îți repari mașina sau cum să schimbi o roată. Dacă ai avea o mănușă sau ceva care ar putea măsura presiune, precum și mișcarea, acea realitate augmentată ți-ar putea spune să ai grijă să nu strângi prea tare șuruburile prezon. Nu există nimic momentan care poate face asta”, a explicat Rob Shepard, profesor la Universitatea Cornell.

Mănușa folosește tehnologie simplă și foarte ieftină

Prototipul de mănușă poate detecta deformări, inclusiv presiunea, îndoirea și tensiunea. Noul studiu a fost publicat în jurnalul Science.

Noul senzor este alcătuit din senzori din fibră optică ce pot percepe modul în care fiecare deget se mișcă în funcție de calea optică a luminii. Totodată, un computer integrat sortează deformările în date despre activitatea mâinii tale.

Mănușa folosește tehnologie simplă și foarte ieftină, Bluetooth pentru transmisia wireless, o baterie litiu-ion și câteva LED-uri.

Utilizatorii VR ar putea să interacționeze cu o lume virtuală

„Știm că materiile moi pot fi deformate într-un mod foarte complicat și există multă deformări ce au loc în același timp. Am dorit să dezvoltăm un senzor care ar putea să le separe”, a adăugat Hedan Bai, un alt autor al noilor cercetări, potrivit Futurism.

Oamenii de știință analizează acum dacă tehnologia ar putea fi folosită în terapia fizică și medicina sportivă. Însă, probabil cel mai promițător aspect ar fi să permită utilizatorilor din VR să interacționeze în mod convingător cu o lume virtuală.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Armata Statelor Unite a dezvoltat ochelari cu realitate augmentată pentru câini

„Țipetele blestemaților”. Aceasta este lumea stranie a muzicii create de inteligența artificială

Momente de tot râsul în timpul unui meci de fotbal: Camera cu inteligență artificială a confundat mingea cu arbitrul

Premieră pentru astronomie. Inteligența artificială tocmai a confirmat existența a 50 de noi planete