Home » Lumea digitală » Analiză. Monedele digitale vor înlocui bancnotele și economia gri va deveni tot mai ascunsă

Analiză. Monedele digitale vor înlocui bancnotele și economia gri va deveni tot mai ascunsă

Analiză. Monedele digitale vor înlocui bancnotele și economia gri va deveni tot mai ascunsă
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 20.02.2021

Dacă monedele digitale vor fi adoptate de băncile centrale și vor înlocui rapid bancnotele, economia ascunsă în valoare de mii de miliarde de dolari se va adânci și mai mult în întuneric, comentează Reuters.

Autoritățile monetare de la Beijing la Frankfurt au accelerat în ultimul an planurile legate de adoptarea de monede în format digital, în parte pentru a ține pasul cu explozia criptomonedelor din sectorul privat și a sistemelor de plăți online din ultimii ani. Mulțimea de modele și concepte despre cum s-ar putea face așa ceva face dificilă obținerea unei imagini clare a viitorului.

Ceea ce pare sigur este că trecerea la moneda digitală ar putea antrena dispariția bancnotelor și monedelor fizice – un declin amplificat de distanțarea socială din timpul pandemiei. Și poate că momentul nici nu este atât de departe – China studiază deja versiuni, iar Banca Centrală Europeană se așteaptă să vadă un euro digital în termen de patru ani.

Sfârșitul numerarului fizic este aproape

Dacă sfârșitul numerarului fizic este aproape, atunci persoanele sau activitățile cele mai dependente de bancnote și monede – care asigură efectiv anonimatul deținătorilor și tranzacțiile – vor trebui să se adapteze sau să găsească alte modalități de a face afaceri.

Cei mai evidenți utilizatori de numerar operează în ceea ce Fondul Monetar Internațional numește „economia ascunsă”.

În cea mai mare parte, acest ecosistem funcționează pentru a evita impozitarea, reglementarea și supravegherea și poate implica de la persoane fizice care plătesc îngrijitoare sau constructori pentru a evita taxele pe valoare adăugată sau de ocupare a forței de muncă până la criminalitatea organizată, traficații de droguri sau chiar finanțarea terorismulu, potrivit Mediafax.

Economia gri se ridică la 2.000 de miliarde de euro

Amploarea acestei economii ascunse este enormă.

Într-un document de lucru publicat cu puțin timp înainte de șocul COVID-19, economiștii FMI au estimat că economia ascunsă din principalele economii europene ar putea fi între 20% până la 35% din produsul intern brut.

Numai pentru zona euro, economia gri se ridică la 2.000 de miliarde de euro, aproape dublu față de cele 1.200 de miliarde de euro cât sunt bancnotele aflate în circulație și, curios, peste valoarea de piață de 1.500 de miliarde de dolari a tuturor criptomonedelor cunoscute.

În România, FMI estimează o valoare a economiei gri dintre cele mai mari din Europa, pe locul 7, reprezentând circa 35% din PIB.

Numerarul nu va dispărea peste noapte

Numerarul nu va dispărea peste noapte, desigur, chiar și după lansarea monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC) și probabil că nu toată economia ascunsă va migra în lumea cripto. De fapt, FMI citează studii care apreciază că utilizarea plăților electronice de fapt reduc economia gri.

Dar presupunând că guvernele nu vor dori să încurajeze activitatea din ecconimia ascunsă, nu în ultimul rând din cauza pierderii veniturilor fiscale, proiectarea noilor CBDC ar putea fi influențată în mod semnificativ de aceasta.

De aceea, unii economiști consideră că CBDC-urile ar trebui să fie emise doar ca bancnote în formă digitală, păstrate în portofelele digitale, așa cum sunt acum criptomonedele. La fel ca în cazul bitcoin, mișcarea monedelor digitale poate fi urmărită într-o anumită măsură, și este greu de imaginat că acestea se vor baza 100% pe anonimat.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase