Home » Lumea digitală » Administraţia Joe Biden analizează ce riscuri ar putea genera moneda digitală a Chinei

Administraţia Joe Biden analizează ce riscuri ar putea genera moneda digitală a Chinei

Administraţia Joe Biden analizează ce riscuri ar putea genera moneda digitală a Chinei
Sursa foto: Casa Albă Twitter
Publicat: 14.04.2021

Administraţia Joseph Biden va intensifica monitorizarea planurilor Chinei de a crea un yuan digital, în contextul în care unii oficiali de la Washington sunt preocupaţi că proiectul Beijingului riscă să afecteze rolul dolarului de principală monedă de rezervă pe plan mondial, informează Bloomberg.

În contextul în care eforturile Chinei de a crea o monedă digitală au luat amploare, oficiali din cadrul Departamentului american al Trezoreriei, Departamentului de Stat, Pentagonului şi Consiliului de Securitate Naţională intensifică acţiunile pentru înţelegerea potenţialelor implicaţii, afirmă surse din cadrul Administraţiei Joseph Biden.

Oficialii americani sunt mai puţin preocupaţi de un pericol imediat asupra actualei structuri a sistemului financiar mondial, dar vor să înţeleagă cum va fi distribuit yuanul digital şi dacă ar putea fi utilizat pentru evitarea sancţiunilor impuse de Statele Unite.

Banca Centrală din China a iniţiat deja teste cu yuanul digital în principalele oraşe chineze. Moneda digitală va putea fi transferată în cadrul unui acord cu serviciul bancar SWIFT.

Statele Unite vor să dezvolte propria monedă digitală

Oficialii de la Washington nu cred că intenţiile Chinei sunt de a utiliza yuanul digital pentru evitarea sancţiunilor impuse de SUA. Actuala dominaţie a dolarului în tranzacţiile internaţionale oferă Departamentului american al Trezoreriei puterea de a bloca activităţile unor companii sau chiar ale unei ţări prin oprirea accesului la sistemul financiar mondial, potrivit Mediafax.

Un raport recent al Direcţiei Naţionale de Informaţii din SUA arată că orice risc generat de o monedă digitală „va depinde de normele de reglementare care vor fi stabilite”.

Statele Unite vor să dezvolte propria monedă digitală, în contextul în care membri ai Congresului sunt conştienţi de planurile Chinei. În februarie, Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale, a declarat că Washingtonul va analiza „foarte atent” planurile de emitere a unui dolar digital. „Nu trebuie să fim primii, ci trebuie să facem lucrurile corect”, a argumentat Jerome Powell.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase