Home » Lumea digitală » Criza de cipuri, pe cale să fie rezolvată de Japonia? Aceștia vor investi peste 5 miliarde de dolari

Criza de cipuri, pe cale să fie rezolvată de Japonia? Aceștia vor investi peste 5 miliarde de dolari

Criza de cipuri, pe cale să fie rezolvată de Japonia? Aceștia vor investi peste 5 miliarde de dolari
Foto: Laura Ockel/ Unsplash
Publicat: 25.11.2021

Cea mai mare națiune din lume producătoare de cipuri trece la treabă. Japonia a pus la bătaie 5,2 miliarde de dolari (aproximativ 600 de miliarde de yeni) pentru a oferi sprijin producătorilor de semiconductori în încercarea de a rezolva criza de cipuri la nivel mondial.

În timp ce fondurile vor merge către mai mulți producători de cipuri, cel mai notabil dintre aceștia este cel mai mare din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), potrivit unui raport inițial al Nikkei, relatează Interesting Engineering.

TSMC a mai spus că va construi o nouă fabrică de cipuri în Japonia pentru 7 miliarde de dolari, într-un efort comun cu Sony Group Corp.

Japonia este de decenii cel mai mare producător de cipuri

Guvernul Japoniei a fost mulțumit. Restul de 200 de miliarde de yeni din noua investiție a Japoniei vor fi direcționați către pregătirea altor fabrici pentru mai multe proiecte noi, inclusiv unul aflat în curs de dezvoltare de către producătorul american de cipuri de memorie Micron Technology Inc și Kioxia Holdings din Japonia, potrivit raportului.

Japonia are încă din anii 1980 cea mai mare industrie din lume în ceea ce privește fabricarea cipurilor. Dar de atunci națiunea a dus o luptă dificilă pentru a-și menține avantajul competitiv într-o industrie din ce în ce mai aglomerată, căzând într-un declin constant în ultimele trei decenii, pe măsură ce rivalii economici precum producătorii din Taiwan au continuat să reducă decalajul.

Criza de cipuri durează de mai mulți ani

Și nu putea veni la un moment mai potrivit. Lipsa de cipuri a devenit evidentă aproximativ în același timp în care criza coronavirusului COVID-19 a ajuns în Statele Unite.

Acest moment a fost atroce pentru că, cu miliarde de oameni din întreaga lume care se confruntă cu luni până la ani de izolare, singura modalitate viabilă de a interacționa cu lumea exterioară a fost prin intermediul computerelor, laptopurilor, telefoanelor mobile, televizoarelor, consolelor de jocuri.

Aceia dintre noi care au avut norocul să lucreze de acasă depindeau (și depind încă) de funcționarea zilnică a aparatelor bazate pe semiconductori și de cipurile pe care le au în componență.

În timp ce cel mai mare producător de cipuri de computer este TSMC, cel mai mare cumpărător de cipuri semiconductoare este Apple Inc., Samsung fiind aproape pe locul doi.

În mod notabil, Samsung a fost al doilea mare producător, după TSMC, în ceea ce privește vânzările. Întrucât Samsung ocupă atât partea cererii, cât și a ofertei din industria cipurilor de computer, mulți și-ar imagina că este invulnerabil la lipsă.

Dar în martie 2020, Samsung a declarat că se gândește să omită lansarea smartphone-ului său Galaxy Note. Motivul?

„Este un dezechilibru serios între cererea și oferta de cipuri în sectorul IT la nivel global”, a declarat șeful Mobile și co-CEO Koh Dong-jin într-un raport BBC. Samsung încă nu a lansat noul produs, iar experții cred că 2022 este cel mai devreme moment în care acest lucru se poate întâmpla.

Lucrurile nu arată bine momentan, dar există speranțe pentru finalul lui 2022

Dar în timp ce Japonia își folosește puternicul braț economic pentru a alimenta pe unii dintre cei mai puternici producători de cipuri din lume, deficitul global de aparate care funcționează cu cipuri, incluzând platforme de jocuri, telefoane mobile, ceasuri inteligente, laptop-uri și chiar cele aproape 70.000 de mașini Ford care își așteaptă cipurile în depozit, este posibil să fi intrat în sfârșit într-o fază terminală.

Deși nu ar trebui să ne așteptăm ca lumea să revină la normal până de sărbători, putem spera că criza de cipuri s-ar putea sfârși până la finalul anului următor.

Vă recomandăm să citiți și:

Celebrul investitor George Soroş începe să tranzacţioneze Bitcoin

Administraţia Joe Biden analizează ce riscuri ar putea genera moneda digitală a Chinei

Un documentar pe care trebuie să îl vezi cu telefonul lângă tine. Netflix analizează „Dilema Socială”

Inteligenţa artificială nu poate fi recunoscută ca inventator

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase