Home » Lumea digitală » O nouă fraudă cu smartphone-uri apare pe site-urile de anunțuri

O nouă fraudă cu smartphone-uri apare pe site-urile de anunțuri

O nouă fraudă cu smartphone-uri apare pe site-urile de anunțuri
Foto: Shutterstock
Publicat: 13.01.2022

Pe site-urile de anunțuri infractorii se prezintă drept reprezentanți ai unor companii de încredere, trimit ordine de plată falsificate persoanelor care au smartphone-uri puse la vânzare, lăsând victimele fără telefoane și fără banii solicitați pe acestea.

Conform lui Marian Abutoaiei, Manager GSM Zone, unul din brandurile folosite, există infractori care se prezintă drept clienți interesați de achiziționarea unor telefoane scumpe de pe site-urile de anunțuri.

Aceștia contactează vânzătorii și se oferă să achite în avans, prin ordin de plată. Ulterior, trimit un ordin de plată falsificat și solicită expedierea telefonului cu zero costuri de ridicare. Pentru a convinge vânzătorul că sunt cumpărători de încredere și serioși, se prezintă drept reprezentanți ai unor firme cu bună reputație, de încredere, în cazul de față ai unui service GSM cu o vechime de peste 20 de ani în piața de reparații și întreținere telefoane mobile.

Un nou tip de fraudă cu smartphone se răspândește în România

”Recomandăm celor care vor să își vândă telefonul pe site-urile de anunțuri să solicite plata doar ramburs sau prin intermediul platformelor dedicate, iar în cazul în care plata se va face online, să contacteze banca pentru verificarea încasărilor. Nu în ultimul rând, dacă nu se simt siguri de intențiile cumpărătorului, fie el persoană fizică sau juridică, să îi verifice profilul cu o singură căutare a numelui în mediul online”, a declarat Marian Abutoaie.

O altă recomandare pentru cei care doresc să tranzacționeze un telefon second hand este ca aceștia să apeleze la service-uri care oferă serviciul de evaluare tehnică.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase