Inteligența Artificială care creează muzică din texte, o amenințare la adresa muzicienilor?

23 10. 2022, 17:00

Muzicienii au noi motive să-și facă griji pentru meseria lor. A fost dezvoltată Inteligența Artificială care creează muzică din texte și aceasta țintește sus în industria creării de conținut.

„Pentru toată lumea, de la streameri la producători de filme sau de aplicații, am făcut mai ușoară licențierea de muzică personalizabilă de înaltă calitate”, pretinde Mubert AI, AI-ul care creează muzică din texte.

Desigur, muzica generată de computer există de ceva timp, folosind diverse forme de Inteligență Artificială pentru a obține rezultate care pot suna atât ca sunetele create de om, cât și ca ceva de pe o altă planetă.

Inteligența Artificială care creează muzică din texte încă are nevoie de oameni

Dar această nouă generație de generatoare de muzică, condusă de Mubert AI, precum și de Audio LM de la Google, este cu totul altceva. Acestea sunt mai puțin integrări creative care să ajute în procesul de creare a muzicii, ci mai degrabă înlocuitori creativi ai muzicienilor, eliminând cu totul nevoia de a plăti oameni sau drepturi de autor, scrie Futurism.

În timp ce ambele platforme sunt impresionant de bune în a genera muzică ce sună ca și cum ar fi fost creată de un om, ele funcționează în moduri surprinzător de diferite.

Mubert AI generează muzică ce sună ca ceva ce ai auzi într-un lift. Potrivit site-ului lor, AI-ul este antrenat pe „peste un milion de mostre muzicale” realizate de „peste 4.000 de creatori”. Pentru a crea o piesă, un utilizator selectează o combinație de genuri muzicale și stări de spirit și astfel se naște o melodie de fundal nememorabilă, fără versuri, pentru Instagram sau TikTok.

Aplicații care ușurează munca creatorilor de conținut

Audio LM de la Google, pe de altă parte, este puțin mai implicat, în special pentru că Google lucrează la perfecționarea versurilor și a modelelor vocale. Utilizatorul îi transmite lui Audio LM unul sau mai multe clipuri audio, cum ar fi câteva note dintr-o partitură pentru pian, iar aplicația completează piesa.

Ca o consolare, argumentul lui Mubert AI pentru existența sa se bazează pe faptul că muzicienii și producătorii reali fac parte din funcționarea sa și pot câștiga niște bani din mostre pe care le creează pentru platformă. Însă Google nu se laudă cu același lucru.

Trăim într-o lume bazată pe conținut, iar crearea de conținut sintetic face mai ușoară munca multor creatori. Însă în această lume condusă de AI, nu putem decât să ne întrebăm ce se pierde în acest proces.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce lucrează cercetătorii la coduri QR imprimate direct în prăjituri?

Ce idei ingenioase mai au elevii? Temele făcute cu Inteligența Artificială!

Șoferii din SUA cred că mașinile lor parțial autonome se pot conduce singure

Universul a fost recreat în Minecraft. Cât a durat totul?