Home » Cultură » Aretha Franklin, regina muzicii soul

Aretha Franklin, regina muzicii soul

Publicat: 17.10.2022

Aretha Franklin (1942 – 2018), cântăreață și compozitoare de muzică soul și R&B, a câștigat 18 premii Grammy, a avut 112 single-uri în topurile Billboard și a vândut peste 75 de milioane de discuri în întreaga lume.

A fost prima interpretă inclusă în Rock and Roll Hall of Fame și rămâne una dintre cele mai rămâne apreciate artiste din istorie. Deși este recunoscută drept Regina muzicii soul, stilul artistei a cuprins inclusiv influențe rock, jazz, blues, pop și gaspel.

Aretha Franklin a fost în industria muzicală timp de aproape 60 de ani, discografia ei incluzând 38 de albume de studio și 6 albume live. Printre cele mai cunoscute cântece ale ei se numără „Respect”(1967), „I Say a Little Prayer” (1968), „Chain of Fools” (1967) și „Until You Come Back to Me (That’s What I’m Gonna Do)” (1973).

Cum a debutat Aretha Franklin?

Cariera Arethei Franklin a debutat în 1960, an în care a semnat un contract cu Columbia Records. A primit cea mai înaltă distincție civilă americană, Medalia Prezidențială a Libertății și Medalia Națională pentru Arte. Supranumită Regina muzicii soul, a fost desemnată cea mai bună cântăreață din era rockului, în urma unui sondaj realizat de revista Rolling Stone și efectuat pe un eșantion de 179 de muzicieni, producători, editori ai acestei reviste și alți specialiști din industria muzicală.

Aretha Franklin este cântăreața cu cele mai multe hituri incluse în topurile muzicale și artistul cu cele mai multe albume vândute în toată lumea (peste 75 de milioane de unități).

Stilul muzical și personalitatea ei au influențat nenumărați alți artiști care îi poartă pasiunea sufletului în muzica lor, inspirând, totodată, milioane de oameni din întreaga lume, prin acțiunile ei caritabile care au susținut cauze precum accesul la sănătate, protecția mediului și drepturile persoanelor cu dizabilități, potrivit Britannica.

Aretha Franklin s-a implicat în lupta pentru drepturile civile

În 1970, în urma unei încercări a activistei Angela Davis de a elibera din închisoare un membru al Partidului Pantera Neagră (organizație socialistă revoluționară din California apărută pe fondul brutalității și oprimării poliției în cartierele negre), demersul s-a încheiat cu un schimb de focuri mortal, Angela Davis fiind arestată și acuzată de conspirație, răpire și crimă.

Aretha Franklin, foarte cunoscută și datorită implicărilor ei în lupta pentru drepturile civile, a încercat să o scoată din închisoare pe Davis, cu toate că aceasta fusese numită „terorist periculos” de către președintele Richard Nixon. Dar controversa din jurul activistei nu a împiedicat-o pe Franklin să continue în demersul ei. „Angela Davis trebuie să fie liberă”, a spus Franklin într-un interviu pentru revista Jet.

„În închisoare e un iad. O voi vedea liberă, dar asta doar dacă există dreptate în instanțele noastre, și nu pentru că este o persoană de culoare ce luptă pentru libertatea celor ca ea”. Davis nu a fost eliberată pe cauțiune, prin urmare, Aretha Franklin nu e reușit să o ajute, cu toate acestea activista a fost totuși achitată de acuzațiile ce i-au fost aduse.

Aretha Franklin nu a avut studii muzicale

Zâmbetul nu i-a părăsit niciodată chipul. A cântat mereu cu bucurie, lăsând întotdeauna sentimentul că muzica este menirea vieții ei. „Respect” a fost primul hit al artistei, melodia fiind prezentă timp de două săptămâni în topul Hot 100, în 1967.

Aretha Franklin a fost un muzician autodidact care a învățat să cânte la pian după ureche, neștiind să citească notele muzicale.

Care a fost cel mai mare regret al vieții sale?

În 2003, cu ocazia unui interviu oferit publicației Vanity Fair și întrebată care este cel mai mare regret al vieții ei, artista a mărturisit: „Faptul că nu am studiat muzica. Cu toate acestea, Juilliard (n.r. una dintre școlile de artă, muzică și divertisment de top din lume, cu sediul în New York) este încă în mintea mea și în aspirațiile mele! Am ajuns la două străzi de clădire, însă programul nu mi-a permis să mă înscriu acolo, la momentul respectiv”.

Deși a avut dorința și au existat mai multe tentative, până la urmă Aretha Franklin nu s-a mai înscris la renumita și râvnita școală de muzică, însă a luat lecții private cu un instructor al acestei instituții.

  • Vocea ei clară și puternică a fost declarată în 1985, de către Departamentul de Resurse Naturale din Michigan, drept „o resursă naturală a statului”.
  • Franklin a cântat la ceremoniile de investire a trei președinți americani: Jimmy Carter, Bill Clinton și Barack Obama.
  • A deținut recordul pentru cele mai multe intrări în Top 100 Billboard până în momentul în care Nicki Minaj i-a depășit această performanță.
  • Pe 28 iunie 1968, Aretha Franklin a devenit a doua femeie de culoare americană care a apărut pe coperta revistei Time.
  • În noiembrie 2005, Franklin a fost onorată cu medalia prezidențială a libertății oferită de președintele George W. Bush la Casa Albă, alături de Robert Conquest și Alan Greenspan.
  • Are patru fii mari și este nașa regretatei cântărețe Whitney Houston.
  • A lansat ultimul său disc „A Brand New Me”, în noiembrie 2017, alături de Royal Philarmonic Orchestra din Londra, disc ce cuprinde înregistrări de arhivă cu piesele solistei.
  • Tot în 2017, anulează o serie de concerte, din cauza problemelor de sănătate și le cere spectatorilor să se roage pentru ea.
  • Pe 7 noiembrie 2017 are loc ultima sa reprezentație muzicală, la Catedrala Sf. Ioan Divin din New York, cu ocazia unui eveniment organizat de Elton John.
  • Grav bolnavă, diva Aretha Franklin moare din cauza unui cancer pancreatic, la data de 16 august 2018, în casa ei din Riverfront Towers, Detroit, înconjurată fiind de prieteni și de familie. Avea 76 de ani. „Pierderea Arethei Franklin este un șoc pentru toți cei care iubesc muzica reală. Vocea ei era unică, iar abilitățile sale de pianist au fost subestimate. Dar era una dintre pianistele mele preferate […] Am adorat-o și i-am venerat talentul. Dumnezeu să o binecuvânteze. ” (Elton John)
  • În 2018, un asteroid a fost numit Aretha Franklin, printr-o inițiativă NASA, drept omagiu adus legendarei cântărețe la moartea sa. „Suntem întristați de pierderea Arethei Franklin. Asteriodul 249516 Aretha, descoperit în misiunea noastră NEOWISE și care îi poartă numele pentru a-i celebra memoria #QueenOfSoul, va continua să orbiteze în jurul planetei Marte”, a scris NASA pe contul său de Twitter, la moartea solistei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Giuseppe Verdi, un compozitor unic în istoria muzicii

ASCULTĂ AICI! Primele imagini color ale Telescopului Webb, transformate în muzică

Muzica poate îmbunătăți memoria. Ce spun cercetătorii despre asta?

Fred Astaire, probabil cel mai important dansator de muzică pop din toate timpurile

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase