Home » Lumea digitală » Sfârșitul 3G e aici! Singurul operator din SUA care mai folosea tehnologia a renunțat

Sfârșitul 3G e aici! Singurul operator din SUA care mai folosea tehnologia a renunțat

Sfârșitul 3G e aici! Singurul operator din SUA care mai folosea tehnologia a renunțat
Foto: @Eirik Solheim/Unsplash
Publicat: 06.01.2023

Sfârșitul 3G a venit, cel puțin în SUA. Verizon, ultimul operator care utiliza o astfel de rețea, și-a luat la revedere de la tehnologie pe parcursul lunii decembrie.

Data finală de oprire pentru ultimii clienți care mai foloseau astfel de rețele a fost 31 decembrie 2022, deși clienții vor putea în continuare să apeleze numărul de urgențe și serviciul pentru clienți Verizon până în februarie.

Cu toate acestea, Verizon nu și-a lăsat clienții de izbeliște: tuturor utilizatorilor afectați le-a fost trimis un telefon cu clapetă 4G gratuit anul trecut.

Datele celulare 3G sunt, fără îndoială, una dintre cele mai importante tehnologii din ultimele două decenii. A fost a treia generație de conexiune celulară („G” vine de la generație) și a adus viteze de conectare care permiteau navigarea de bază pe internet și transferul de date. Această tehnologie a inaugurat era smartphone-urilor, subliniază Popular Science.

De ce a venit sfârșitul 3G?

Primele rețele comerciale 3G au fost lansate în SUA în 2001. Înainte de această dată erau disponibile doar conexiuni GSM 2G și acestea o limită de viteză a transferului de date de 64 kbps. La cele mai bune viteze posibile, descărcarea unui fișier de 2 MB dura mai mult de 30 de secunde și probabil costa câțiva dolari.

În schimb, rețelele 3G ofereau viteze de vârf de aproximativ 8 Mbps, ceea ce era suficient de rapid pentru a viziona un videoclip HD pe YouTube.

Deși altele au fost primele telefoane 3G, lansarea iPhone 3G în 2008 și telefoanele Android precum originalul Samsung Galaxy S, din 2010, sunt încă considerate de mulți a fi un punct de cotitură uriaș pentru societate.

Atunci a devenit posibilă utilizarea cu ușurință de oriunde (sau cel puțin oriunde suficient de aproape de un turn de telefonie mobilă) și la preț accesibil a internetului. Gândiți-vă doar la navigarea pe internet pe un telefon cu clapetă față de utilizarea unui browser pe un smartphone de astăzi. Fără rețeaua 3G, aplicații precum Instagram și WhatsApp nu ar fi fost posibile.

Apariția 4G și 5G

Desigur, vitezele rețelei 3G încă erau prea lente pentru o utilizare serioasă de date. În următorul deceniu, operatorii au lansat 4G LTE, care oferă viteze de vârf de până la 90 Mbps, iar mai târziu 5G, care poate oferi viteze de descărcare în intervalul Gbps (deși o medie de câteva sute de Mbps este mult mai probabilă în majoritatea zonelor).

Rețelele 4G și 5G au oferit, de asemenea, conexiuni de viteză 3G la distanțe mai mari față de turnurile celulare, ceea ce a făcut extinderea acoperirii în zonele rurale semnificativ mai ușoară, deoarece puteau deservi zone mai largi cu mai puține antene. Acestea sunt rețelele pe care le folosește orice telefon din prezent.

Sfârșitul 3G face loc pentru infrastructură mai rapidă

Sfârșitul 3G a venit și la Verizon, ultimul operator de telefonie din SUA care mai folosea tehnologia, iar acest lucru nu este neobișnuit. Atât AT&T, cât și T-Mobile au recunoscut sfârșitul 3G încă din 2022.

Infrastructura 3G la nivel național este dezafectată acum pentru a le permite operatorilor să construiască rețele mai noi și mai rapide. T-Mobile, de exemplu, a reutilizat o parte din spectrul wireless 3G pentru rețeaua sa 5G.

Probleme pentru aparatele care încă foloseau 3G

Moartea rețelelor 3G din SUA nu a fost fără probleme. Unele dispozitive mai vechi, cum ar fi primele tablete Amazon Kindle, și-au pierdut capacitatea de a se conecta la internet (deși Amazon le-a oferit utilizatorilor afectați un voucher de 50 de dolari pentru a-și achiziționa un dispozitiv nou).

În mod similar, unele mașini care foloseau o conexiune 3G pentru a furniza în timp real informații precum cele despre trafic, vreme și notificări despre momentul când mașina este descuiată nu vor mai funcționa fără un upgrade.

Potrivit The Verge, au fost afectate chiar și aparatele de vot din Michigan. Vara trecută, procesul de raportare a alegerilor a fost amânat semnificativ, deoarece aparatele de vot nu au mai putut transmite rezultatele neoficiale; în schimb, a trebuit ca acestea să fie duse fizic de către oficialii electorali la orașe și primării pentru a le conecta la computerele de acolo.

Deși nu mai este disponibilă în SUA, tehnologia 3G încă este folosită în întreaga lume. Unii operatori din Europa nu intenționează să-și renunțe la rețele până în jurul anului 2030. În orice, este clar că zilele 3G sunt numărate. În India, unde conexiunile 3G sunt încă disponibile, 99% dintre utilizatorii de telefonie mobilă folosesc 4G.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă antenă ne aduce mai aproape de telecomunicațiile 6G

Un profesor olandez susține că Internetul va dispărea la un moment dat

Ce notă ai primi dacă ți-ai scrie eseurile cu generatorul de text ChatGPT?

Uber dezvoltă roboți care să lucreze în locul oamenilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase