Prima pagină Lumea digitala

Recuperarea din IAD: cand internetul dauneaza grav sanatatii

Cecilia Stroe | 10.12.2009 | ● Vizualizări: 1326
Recuperarea din IAD: cand internetul dauneaza grav sanatatii     dependenta de internet, cybersex, chat, social network, facebook, hi5.com, psihologie, boli psihice, reabilitare + zoom
Galerie foto (10)

Se numeste Internet Addiction Disorder (IAD) si a facut in ultimii ani obiectul mai multor studii si controverse. Desi deocamdata nu este inclusa in nomenclatorul bolilor psihice, multi considera ca problema dependentei de web (dar si de videogame-uri de soiul World of Warcraft) este una reala.

Cat te costa sa scapi de internet?

In luna august a acestui an, dezbaterile pe aceasta tema aurevenit in centrul atentiei, dupa ce Heavensfield Retreat Centerdin Fall City, Washington, a anuntat lansarea primuluiprogram de dezintoxicare de web din Statele Unite,amplasat, in mod ironic, la doar cateva mile de cartierul generalal Microsoft din Redmond, Seattle. In aceeasi perioada, in Romania,un raport prezentat de Comisia Europeana arata ca 64% dinromani nu au folosit niciodata internetul.

Si totusi, nu se poate sa nu-i fi observat, pe cei care nu sepot detasa psihologic si comportamental de lumea jocurilor onlinesau de cea a social networking-ului sunt peste tot. Poate chiar tuesti unul dintre ei. Ridica mana daca te consideri dependent deinternet. Hai, ca n-o sa te judece nimeni (de altfel, cine ar puteas-o faca, doar toata lumea e online?!).Contra unei sume de 14.500 de dolari (WiFi-ul nu este inclus!),se considera ca un astfel de "addict" poate fi salvat de elinsusi si de lumea lui virtuala la capatul a 45 de zile deabstinenta totala de internet, petrecute la HeavensfieldRetreat Center; iesit de aici, "bolnavul" va pasi "ca nou" in lumeareala, complet vindecat de obsesia pentru Facebook, SecondLife, online gambling si, de ce nu, chiar si de ceapentru sms-uri.

Fondatorii centrului considera dependenta de internet oproblema extrem de serioasa, avand in vedere statisticilecare spun ca afecteaza intre 6 si 10% din populatiainternauta. Cum stii ca esti unul dintre ei? O lista de 12"semne si simptome" a fost postata pe pagina de web a nouluiasa-numit "reStart Internet Addiction Recovery Program", si contineindicatori precum "o crescuta stare de spirit euforica cand estiimplicat in activitati pe internet", "necinste fata de cei din jur"si "schimbari fizice precum ingrasare sau pierdere in greutate,dureri de spate, de cap si sindrom de tunel carpian" (cea din urmafiind acea durere persistenta in incheietura mainii, provocata deutilizarea frenetica a tastaturii).

Iar daca, potrivit specialistilor site-ului, trei sau patruraspunsuri afirmative la intrebarile din chestionar sugereaza cafaci "abuz de internet", cinci si peste cinci indica fara echivocdependenta.

Mai precis, in vreme ce primul criteriu este: "Ai o dorintaputernica sau impulsul de a utiliza internetul", ajungand lanumarul 4, trebuie sa-ti marturisesti daca, in situatia in care"constient fiind de efectele daunatoare, nu poti renunta totusi laa mai utiliza internetul". Te pomenesti ca trebuie toti sa neinternam?!

Sevraj tehnologic

Primul pacient inscris in acest programul american se numesteBen Alexander din Iowa City, are 19 ani, iar jocul lui preferat erapana nu demult World of Warcraft (cunoscatoriistiu de ce). "Il jucam pana adormeam cu capul pe tastatura", apovestit el intr-un interviu acordat unui post de televiziune.

Intrucat programul se mandreste cu faptul ca le oferapacientilor tratamente individualizate, in cazul lui Alexander,acest lucru a presupus acordarea unei atentii sporitefostelor hobby-uri ale tanarului: biologia si crosurilecross-country. In prezent, iesit de la "rehab", desi nu se"vede" renuntand in totalitate la internet, considera ca a revenittotusi la un mod de viata mai "echilibrat".

De altfel, promovarea unui mod de viata lipsit de accesul lainternet nu este intentia fondatorilor clinicii. "Noi nu suntemanti-tehnologie", afirma Hilary Cash, director executiv alcentrului. "Este vorba doar despre a le ajuta pe persoaneledependente de tehnologie sa depaseasca sevrajul si sa sereintegreze psihologic in lumea reala intr-un mod pozitiv".

"Moda" dezintoxicarii de internet nu este nici pedeparte una lansata de americani. "Atat China, cat siCoreea de Sud au desemnat dependenta de internet ca problema desanatate publica numarul 1", au precizat fondatorii programuluiamerican intr-un comunicat de presa. "Prin comparatie, StateleUnite au fost mai lente in a recunoaste si reactiona la acestaproblema, si de-abia acum apar primele masuri concrete. Programulnostru este parte din acest proces".

Picatura chinezeasca: tratament militaresc extrem pentru internauti

In China, un numar de peste 400 clinici private de reabilitare isiofera de ani buni serviciile celor 10 milioane de adolescentichinezi dependenti de web, potrivit estimarilor: adica10% din cele 100 de milioane de utilizatori de internet dintara.

Anul trecut, intr-o zi de sambata, Deng Senshan, un baiat de 16ani, a fost trimis de parinti (contra sumei de 7.000 de yuani, camo mie de dolari) pentru o luna de tratament la Guangxi QihuangSurvival Training Camp in sudul Chinei. Rupt in bataie, tinut "laizolare", si umilit de antrenori pentru ca alerga prea incet, afost gasit mort o zi mai tarziu (duminica dimineata), din motivecare nu au fost facute publice.Un alt exemplu este si cel al lui Pu Liang, in varsta de 14 ani,internat si el in "rehab"-ul de la Chengdu, capitala provincieiSichuan, pentru a i se trata dependenta de internet. Potrivit ChinaDaily, dupa cateva zile Pu a fost transportat la spital de staffulinstitutiei, doctorii declarand ulterior ca acesta a fost batut cucruzime. Diagnosticul? Apa la plamani si functia renalaafectata.

La un alt Internet Addiction Treatment Center din Daxing, langaBeijing, copiii dedependenti de jocuri online, pornografie,cybersex si chat (cu parinti apartinand clasei de nouveau riche dinChina) sunt "tratati" cu instructie militara "pe bune", centrulfiind de altfel condus de un fost colonel de armata, cu fondurisubventionate de guvern.

"Am devenit dependent treptat", a declarat Li Yanlin, un studentale carui note au scazut dramatic dupa ce a devenit dependent dejocurile de pe internet. Dar dupa cateva saptamani in campusul dinDaxing, baiatul in varsta de 18 ani le-a cerut parintilor sa-l"lase la vatra", intrucat "a recunoscut falsitatea jocuriloronline."

Potrivit conducerii clinicii, unde un "sejur" costa in jur de10,000 de yuani (1.290 dolari), abordarea militara atratarii dependentei de internet este una necesara intr-o tara cupeste doua milioane de adolescenti dependenti. "Multidintre cei internati aici tin foarte rar cont de sentimentelecelorlalti. Antrenamentul militar este menit a-i face sa simta cumeste cand faci parte dintr-o echipa", a declarat psiholgul XuLeiting. De la inaugurarea stabilimentului din 2004 si pana anultrecut, aici au fost "cazati" peste 1.500 de adolescenti, cu o ratade succes de 70%.

Bun venit in IAD! Afla daca esti dependent

In opinia psihiatrului american Jerald Block, dependentade internet este o dereglare compulsiva atat de raspandita incat artrebui inclusa fara doar si poate in urmatoarea editie anomenclatorului bolilor psihice (DSM-V), programat sa apara in2011.

DSM ("Diagnostic and Statistical Manual of MentalDisorder"), publicat din 1952 incoace de AsociatiaAmericana de Psihiatrie, reprezinta un soi de "biblie" apsihiatriei mondiale, instrumentul de referinta preferat alspecialistilor din lumea intreaga. Se stie deja ca noua versiune,la care se lucreaza de ani buni, va cuprinde printre cazurile dedereglare psihica si asa-numitul "shopping dezinhibat", raportul obsesiv cumancarea si problemele legate de identitatea sexuala. Si de ce nu,si dependenta de internet.

Intr-adevar, exista o psihopatologie in toata putereacuvantului asociata asa-numitei dependente cauzate de abuzul deinternet, ale carei simtome sunt considerate de unii specialistisimilare cu cele ale dependentei de substante. Vi s-aintamplat vreodata sa va treziti noaptea si sa simtiti nevoiaincontrolabila de a va controla e-mailul? Sa inchideti computerulsi sa simtiti un gol teribil pentru ca lumea reala nu ma are nicioconsistenta? Sa va identificati cu avatarul atribuit propriuluinickname? Acestea sunt semnele evidente ale acestei boli, termenulde "Internet Addiction Disorder - IAD"datorandu-se psihiatrului american Ivan Goldberg, autorulcriteriilor de diagnosticare a acestei maladii. Iata caresunt principale simptome ale IAD, conform criteriilor luiGoldberg.

  1. Nevoia de a petrece tot mai mult timp in retea pentru a obtinesatisfactii emotionale;

  2. Reducerea semnificativa a interesului pentru alte activitaticare nu au legatura cu internetul;

  3. Dezvoltarea, dupa suspendarea sau diminuarea utilizarii netului,a unei stari de agitatie psihomotorie, anxietate, depresie, ganduriobsesive cu privire la ceea ce se intampla online, clasicelesimptome ale abstinentei;

  4. Necesitatea de a fi online tot mai des sau pentru perioade detimp prelungite fata de intentia initiala;

  5. Imposibilitatea de a intrerupe sau de a tine sub controlutilizarea internetului;

  6. Petrecerea a peste 8 ore / zi online si dedicarea unui timpindelungat activitatilor corelate netului.

  7. A continua utilizarea internetului in pofida unor problemegenerate de utilizarea excesiva a acestuia, fie ele fizice,sociale, psihologice sau la locul de munca.


Si inainte sa va ingrijoreze eventualul "exces de emailuri sau desms-uri", e bine sa stiti ca orice dependenta implica nistemecanisme specifice:

  • toleranta (care constrange la cresterea continua a "dozei"pentru a obtine efectul dorit, cel de la inceput),
  • abstinenta (cu aparitia simptomelor specifice reducerii saususpendarii unui anumit stimul)
  • si asa-numitul "craving", pofta nepotolita care, nesatisfacuta,cauzeaza suferinta psihica intensa, uneori chiar fizica, insotittade ganduri fixe, lipsa foamei si a setei, iritabilitate, insomnie,depresie si in cazurile cele mai grave, senzatii dedepersonalizare.

Prin urmare, cat de dependenti sunteti de internet?

CITESTE SI: