Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Din ce suntem făcuţi?

Din ce suntem făcuţi?

Din ce suntem făcuţi?
Publicat: 29.03.2013
Praf de stele....într-un fel, explică profesorul Lawrence Krauss, specialist în fizica particulelor şi cosmolog

Toate lucrurile din lume, inclusiv oamenii, sunt alcătuite din atomi. Aceştia vin în mai multe tipuri numite elemente. Hidrogenul, oxigenul şi carbonul sunt trei dintre cele mai importante elemente din corpul uman. 

De fapt, celulele din corpul uman sunt alcătuite predominant din apă, ceea ce înseamnă că fiecare individ este alcătuit în proporţie de 90% de apă.

Pe de altă parte, se pare că atomii sunt construiţi din obiecte şi mai mici, particule numite protoni, neutroni şi electroni. Mai mult. le rândul lor, protonii şi neutronii sunt formaţi din obiecte şi mai mici numite quarcuri. Din ceea ce s-a constatat până în prezent, electronii şi cuarcurile nu au la baza lor componente mai mici .

Şi totuşi de ce am fi alcătuiţi din praf de stele?

Universul nostru a luat naştere acum 13,8 miliarde de ani, într-o explozie de proporţii numită Big Bang. În această explozie, doar cele mai uşoare elemente au fost formate din protoni, neutroni şi electroni. În schimb, elementele mai grele, precum oxigenul şi carbonul s-au găsit doar în cuptoarele de foc din centrul statelor, acolo unde temperatura poate ajunge la sute de milioane de grade. 

Cum au ajuns aceste elemente în corpurile noastre?  Ceea ce a făcut posibil ca ele să ajungă  în compoziţia tuturor lucrurilor, a fost explozia acestor stele care a determinat ca elementele din nucleele lor să se răspândească în Univers. Apoi, în urmă cu aproximativ 4-5 miliarde de ani, în partea din spaţiu unde astăzi este localizată galaxia noastră, materialele din spaţiu au început să se ciocnească dând naştere Soarelui şi sistemului solar şi implicit materialului care a format Pământul. 

Aşadar, mare parte dintre atomii care astăzi alcătuiesc corpul nostru au fost creaţi în interiorul stelelor. Mai mult, atomii ce ne alcătuiesc provin din stele diferite, ceea ce însemna că noi toţi suntem copii ai stelelor. 

Sursa: Gemma Elwin Harris, „Big Questions from Little People and Simple Answers from Great Minds”
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase