Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce fructul cartofului nu poate fi mâncat?

De ce fructul cartofului nu poate fi mâncat?

De ce fructul cartofului nu poate fi mâncat?
Publicat: 18.08.2014
În zilele noastre, cartofii constituie legumele cele mai consumate pe plan mondial. De fapt, experţii consideră că banalii, la prima vedere, cartofi, sunt alături de grâu, porumb, tomate şi orez, alimente de bază pentru întreaga omenire. Cartoful a fost selecţionat şi domesticit acum 7.000-10.000 de ani în regiunea unde astăzi există statele

Peru şi Bolivia. În urma cuceririi Imperiului Incaş, conchistadorii spanioli au introdus cartoful în Europa, undeva la mijlocul secolului al XVI-lea. Această legumă a fost primită iniţial cu reticenţă de către ţăranii europeni şi s-a răspândit relativ lent în întreaga lume până în pragul secolului al XIX-lea când a devenit o sursă de hrană atât de importantă, încât cercetătorii estimează că datorită cartofului populaţia Europei Occidentale a crescut de patru ori de-a lungul secolului al XIX-lea.

În prezent, cartoful este un aliment extrem de popular în întreaga lume, când există peste 5.000 de soiuri diferite, şi alte 200 specii de cartofi sălbatici în America de Sud.

Cu toate acestea, neîncrederea arătată de primii agricultori europeni care au intrat în contact cu cartofii a fost provocată de ignoranţă şi lipsa de comunicare. Agricultorii respectivi au crezut că de la cartofi se consumă fructul şi nu tuberculii care erau ascunşi în pământ. Şi cum fructul cartofului este extrem de toxic, mulţi dintre cei care l-au mâncat pe atunci, fie au murit, fie au avut mult de suferit.

Aceasta deoarece cartofii conţin şi compuşi toxici din grupa glycoalcaloizilor, dintre care cei mai importanţi sunt solanina şi chaconina. Solanina este o un glycoalcaloid întâlnit şi la mătrăgună şi tutun. Consumată chiat în cantităţi mici, solanina afectează în principal sistemul nervos provocând stări de slăbiciune şi ameţeli.

La cartof, aceşti glycoalcaloizi se găsesc în tulpini, muguri, frunze, dar mai ales în fructe, unde se află concentraţia maximă. Cercetătorii au descoperit că nivelul glycoalcaloizilor concentraţi în fructele de cartofi poate produce migrene, diaree, crampe abdominale, iar în cazuri de intoxicaţie severă, chiar stări comatoase, urmate de moartea celui care a ingerat fructele respective.

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”