Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce cad frunzele toamna?

De ce cad frunzele toamna?

De ce cad frunzele toamna?
Publicat: 28.11.2014
Pentru o lungă perioadă de timp, oamenii au crezut că frunzele copacilor cad toamna din cauza frigului şi apropierii iernii. Conform cercetărilor ştiinţifice în domeniu, se pare că lucrurile nu stau chiar aşa.
 
Se pare că principala cauză pentru care frunzele cad nu este legată de frig sau iarnă, ci de…secetă! Cercetătorii au descoperit cu surprindere că inclusiv copacii care cresc în zone umede, cu ploi şi zăpezi abundente pe timpul toamnei şi iernii, ajung să sufere de sete pe perioada anotimpurilor reci. Forţa cu care arborii absorb apa din sol, pur şi simplu nu este sufient de puternică pentru a absorbi suficientă apă când temperaturile sunt scăzute, pentru a compensa pierderea de apă la nivelul fruzelor, atunci când afară este frig.
 
În cazul arborilor, principala funcţie biologică a frunzelor este acea de fotosinteză, prin care arborii folosesc apa, dioxidul de carbon şi lumina solară pentru a produce compuşi organici şi oxigen. Doar că pentru a obţine forţa de absorbţie necesară obţinerii apei din sol, copacii trebuie neapărat să transpire în mod constant. Deoarece totalitatea frunzelor  au o mare suprafaţă totală, frunzele transpiră o cantitate uriaşă de apă, prin urmare pe timpul iernii copacii trebuie să-şi piardă frunzele pentru a nu se deshidrata şi usca.
Pe timpul iernii, copacii transpiră prin micile crăpături din scoarţă. Pe lângă acesta aspect, copacii care nu-şi pierd frunzele pe timpul iernii, cum sunt coniferele, sunt extrem de bine adaptaţi la secetă. 
 
Frunzele coniferelor sunt foarte mici, ceea ce duce la micşorarea considerabilă a suprafeţei de transpiraţie. Prin urmare arborii din regiunile temperate şi reci îşi pierd sezonier frunzele din aceeaşi cauză pentru care arborii din zonele tropicale îşi pierd frunzele în anotimpul secetos specific acelei regiuni.
În plus, în ciuda părerii obişnuite a oamenilor, starea vremii nu joacă niciun rol în căderea sezonieră a frunzelor. Copacii din zonele temperate au un adevărat ceas interior care este reglat în funcţie de lungimea zilelor. Când se apropie toamna şi cantitatea de lumină soalră scade odată cu micşorarea zilelor şi creşterea duratei nopţilor, copacii îşi activează programul de pierdere a frunzelor.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase