Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce musulmanii se duc în pelerinaj la Mecca?

De ce musulmanii se duc în pelerinaj la Mecca?

Publicat: 07.01.2015
De ce musulmanii se duc în pelerinaj la Mecca?
Pelerinajul anual la Mecca al credincioşilor musulmani este de altfel cel mai mare pelerinaj religios din prezent. Care sunt motivaţiile din spatele acestui grandios fenomen religios şi social, deopotrivă?
Hajj, sau pelerinaj, cum este denimit în limba arabă, este o procesiune religioasă anuală a   musulmanilor spre Mecca, cel mai sfânt oraş al Islamului, precum şi o obligaţie religioasă pentru toţi credincioşii acestei religii monoteiste. Conform perceptelor Islamului, fiecare credincios musulman trebuie să facă măcar o dată în viaţă un pelerinaj la Mecca în funcţie de starea de sănătate, precum şi de posibilităţile financiare ale acestuia.
 
Hajj-ul este considerat a fi unul dintre cei cinci mari stâlpi ai credinţei musulmane alături de Zakat, Shahadah, Salat şi Sawm. Întâlnirea credincioşilor musulmani din timpul pelerinajului la Mecca este considerată cea mai mare întâlnire în scop religios din întreaga lume. Hajj-ul este printre altele o adevărată demosntraţie a solidarităţi şi puterii musulmanilor din întreaga lume. Acest pelerinaj are loc între zilele de 8 şi 12 ale lunii Dhu al-Hijjah, adică ultima lună din calendarul musulman. Deoarece calendarul musulman este unul bazat exclusiv pe fazele Lunii, acesta este cu unsprezece zile mai scurt decât cel gregorian.
 
În timpul pelerinajului la Mecca, toţi pelerinii musulmani se supun unor serii de ritualuri care constau înînconjurarea de şapte ori a edificiului Kaaba, mersului între colinele dintre Al Safa şi Al Marwah, băutul apei din fântâna Zamzam şi ascensiunea pe Muntele Arafat, precum şi aruncatul simbolic cu pietre în stâncile care îl simbolizează pe Diavol. La sfârşitul întregii procesiuni, pelerinii îşi rad părul din cap şi fiecare dintre ei sacrifică ritual un animal, de regulă o oaie sau o capră, după care urmează celebrarea sărbătorii Eid al-Adha.
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase