Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cine a inventat pălăriile de cowboy?

Cine a inventat pălăriile de cowboy?

Cine a inventat pălăriile de cowboy?
Publicat: 09.02.2015
Alături de revolverul cu încărcător în formă de butoiaş rotativ şi de lasso, pălăria specifică este unul dintre cele mai definitorii atribute ale celebrilor cowboy din America. Purtată în special de crescătorii de vite şi pistolarii din sud-vestul Statelor Unite, această pălărie are o istorie deosebit de interesantă.
Nu se ştie cu exactitate când pălăria de cowboy a început să fie recunoscută sub acest nume. Primii colonişti americani care au invadat vestul acestui continent purtau mai multe tipuri de pălării, inclusiv bonete de marinari sau pălării de ale soldaţilor unionişti sua confederaţi.
 
Contrar opinieie populare, în acele timpuri cele mai purtate pălării nu erau cele ale văcarilor, ci pălăriile din genul bowler, fapt ce l-a făcut pe scriitorul  Lucius Beebe să afirme nu fără motiv că „pălăriile bowler sunt cele care au cucerit vestul”.
Totuşi, pălăria clasică de cowboy a fost creată de celebrul manufacturier de pălării John Batterson Stetson, de la care i-a împrumutat şi numele de pălărie Stetson.
 
Primele seturi de pălării vândute de Stetson în anul 1856 purtau numele de „Boss of the Plains” şi aveau borurile drepte. Mai târziu, Stetson a lansat modelul cu boruri ridicate lateral, care avea să ajungă preferatul multor americani, nu doar al crescătorilor de vite, vânătorilor, pistolarilor şi şerifilor.
 
Ulterior pălăria de cowboy avea să-şi cucerească notorietatea mondială prin intermediul filmelor cu subiecte din genul „western” produse în masă la Hollywood.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase