Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum îşi schimbă cameleonii culoarea pielii?

Cum îşi schimbă cameleonii culoarea pielii?

Publicat: 11.03.2015
Cunoaştem multe şopârle care au mai multe straturi de celule în piele, cu pigmenţi diferiţi, care le ajută să îşi schimbe culoarea şi să aibă o piele cu o nuanţă mai închisă sau mai deschisă pentru a se camufla mai bine în mediul înconjurător. Cameleonii sunt însă diferiţi. Ei nu folosesc acest procedeu pentru a-şi schimba coloritul.

În schimb, ei folosesc mici cristale ce se găsesc chiar sub piele. Acestea se contractă şi se dilată atunci când cameleonul este agitat sau devine violent. În funcţie de starea în care se află cristalele, acestea reflectă diferite lungimi de undă ale luminii.

Practic, acţionează ca nişte oglinzi selective, explică Michel Milinkovitch, cercetător de la Universitatea din Geneva, Elveţia.

Diferitele culori sunt create şi de mărimea cristalelor şi de distanţele la care se află acestea sub piele.

Sursă: YouTube

Culorile cameleonilor sunt folosite, atât pentru a se camufla în mediul înconjurător, dar şi pentru a transmite unele mesaje. Masculii, spre exemplu, îşi schimbă des culoarea pentru a intimida un rival şi pentru a-l alunga.

Cercetătorii au mai descoperit un al doilea strat de piele care refletă razele aproape infraroşii ale Soarelui. Acesta ar putea să îi ajute pe cameleoni să îşi regleze temperatura corpului.

FOTO: William West/Mediafax Foto/AFP    FOTO: William West/Mediafax Foto/AFP

„Această lumină este parte a spectrului luminii solare pe care noi şi cameleonii nu o văd. Dacă absorb acea energie, se încălzesc mai bine”, a explicat şi Devi Stuart-Fox, specialist al Universităţii din Melbourne, Australia.

Sursă: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase