Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Facem artrită dacă ne trosnim încheieturile? – VIDEO

Facem artrită dacă ne trosnim încheieturile? – VIDEO

Publicat: 06.04.2015
Facem artrită dacă ne trosnim încheieturile? – VIDEO
Mulţi am auzit că dacă ne trosnim articulaţiile vom face artrită, dar este oare adevărat? Un medic californian, pe nume Donal Unger, a decis să facă un experiment inedit.

Şi-a dedicat 60 de ani din viaţă acestei cercetări. În perioada respectivă, el şi-a trosnit încheieturile de la o singură mână pentru a putea compara ulterior eventualele efecte cu starea generală a celeilalte mâini.

Eforturile sale au demonstrat că nu rişti să faci artrită dacă îţi trosneşti articulaţiile o viaţă întreagă. Medicul american a fost premiat pentru această descoperire cu premiul Ig Nobel în anul 2009, o distincţie acordată celor mai trăsnite şi ciudate realizări ştiinţifice.

Sursă: YouTube

Dar ce se întâmplă de fapt atunci când îţi trosnişti încheieturile? Totul ţine de lichidul sinovial, un fluid din corp care atenuează şocurile şi lubrifiază articulaţiile.

Atunci când îţi întinzi articulaţiile, în fluid este eliberat un gaz care formează mici bule. Atunci când articulaţiile se aşează la loc, acele bule se sparg şi fac zgomotul caracteristic pe care îl auzi atunci când îţi trosneşti, spre exemplu, degetele.

Poţi să îţi trosneşti încheieturile din nou abia după circa 20 de minute atunci când gazul respectiv se acumulează din nou în lichidul sinovial.

Sursă: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase