Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Detaliul pe care puţini pasageri îl observă: De ce sunt găurite ferestrele avioanelor

Detaliul pe care puţini pasageri îl observă: De ce sunt găurite ferestrele avioanelor

Detaliul pe care puţini pasageri îl observă: De ce sunt găurite ferestrele avioanelor
Publicat: 01.06.2015
Misterul găurilor de doar câţiva milimetri pe care le putem observa la baza geamurilor din majoritatea avioanelor de pasageri este explicat de către pilotul şi autorul Mark Vanhoenacker, Senior First Officer la British Airways, într-un material publicat de revista Slate.

Fiecare fereastră din cabina pasagerilor este compusă, de regulă, din trei geamuri, ale căror roluri diferă în funcţie de poziţia lor. Principalul scop al panoului aflat cel mai aproape de pasager, de pildă, este acela de a proteja următorul strat de zgârieturi.

Orificiul despre care vorbeşte Mark Vanhoenackerse în articolul publicat pe slate.com se numeşte supapă de aerisire şi se află în stratul din mijloc al acestor ferestre. De cele mai multe ori, aceasta trece neobservată de pasageri, însă, odată observată, poate ajunge să îi pună pe gânduri pe cei care au locuri „la geam”.

Conform pilotului de la British Airways, rolul acestei supape este unul destul de important pentru siguranţa cabinei de pasageri, întrucât contribuie la echilibrarea diferenţei de presiune înregistrate în timpul unui zbor.

Pe măsură ce aparatul de zbor se ridică de la sol, presiunea aerului scade atât în cabină cât şi în afara ei, însă sistemul de presurizare al aeronavei menţine un anumit nivel de siguranţă în interior. Datorită acestei supape, diferenţa de presiune este resimţită cel mai puternic de geamurile exterioare ale aparatelor de zbor.

„Scopul supapei de aerisire din geamul interior al ferestrei este să permită echilibrarea presiunii între cabina pasagerilor şi aerul dintre panouri, astfel încât presiune din interiorul cabinei să fie aplicată doar pe stratul exterior”, explică Marlowe Moncur, directorul tehnic al unei firme care produce astfel de ferestre.

În situaţia extrem de puţin probabilă în care geamul exterior ar ceda, presiunea ar fi preluată de panoul din mijloc, caz în care ar apărea, într-adevăr, o uşoară scurgere de aer prin supapa respectivă, care ar fi ţinută sub control, însă, de sistemul de presurizare al avionului.

Conform unui inginer aeronautic contactat de Mark Vanhoenackerse, pe nume Bret Jensen, această supapă de aerisire mai are, însă, un rol important: acela de a degaja umiditatea formată de aerul dintre geamuri şi, implicit, de a preveni formarea de abur sau geheaţă pe suprafaţa ferestrei.

În unele cazuri, însă, între aceste straturi se formează, totuşi, mici flori de gheaţă. Conform experţilor consultaţi de pilot, acestea sunt cauzate de condensaţia apei atunci când aerul din cabină intră în contact cu suprafaţa rece a geamului exterior, unde temperaturile pot ajunge până la -21 de grade Celsius.

Sursă: Mediafax.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase