Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Poate sunetul să circule sub apă?

Poate sunetul să circule sub apă?

Poate sunetul să circule sub apă?
Publicat: 03.06.2015
Toate sunetele sunt provocate de mişcări foarte rapide, în faţă şi în spate, numite vibraţii. Vibraţiile sunt sursa tuturor sunetelor.

 Sunetul călătoreşte de la un obiect care le emite, printr-un mediu purtător sau purtător de sunet. Acesta poate fi solid, lichid sau gazos.

Sunetul pleacă de la elementul care emite vibraţiile către urechile noastre cu ajutorul undelor de compresie din aer. Elementul care vibrează împinge mici particule de aer, odată cu sunetul, care trec prin compresie – sau sunt adunate împreună.

Pe măsură ce se mişcă înapoi, sunetul lasă un loc în care sunt mai puţine particule. Aerul eliminat crează o expansiune. Undele sonore sunt alcătuite din astfel de compresii şi expansiuni ale aerului.

Sunetul nu călătoreşte la fel şi prin apă, ci de 4 ori mai rapid decât o face prin aer. Sunetul călătoreşte cu 335 m/s. În apa de mare, sunetul parcurge aproape 1.463 de metri într-o secundă.

Faptul că sunetul circulă prin apă îl ajută pe om. Vapoarele şi submarinele sunt echipate cu dispozitive sonice, care măsoară adâncimea apei şi arată direcţia şi distanţa altor nave sau pietre.

Oamenii pot afla adâncimea apei de sub un vas, trimiţând un puls brusc de sunet, printr-un difuzor subacvatic. Apoi, calculează timpul în care sunetul se întoarce, sub formă de ecou, de pe fundul apei.

Ca să localizeze alte vase sau stânci, oamenii trimit pulsurile de sunet pe traseu orizontal şi ascultă ecourile. Direcţie în care se duc ele şi distanţa va fi şi ea descoperită atunci.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase