Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce este “Simfonia Neterminată”?

Ce este “Simfonia Neterminată”?

Ce este “Simfonia Neterminată”?
Publicat: 30.06.2015
Uneori, faptul că un geniu creator - un scriitor, compozitor sau artist - nu duce o viaţă obişnuită este greu de înţeles pentru oameni. El nu îşi „produce” munca în acelaşi fel ca un muncitor dintr-o fabrică.

Franz Schubert a fost unul dintre cei mai productivi compozitori. El a trăit doar 31 de ani, însă a scris peste 600 de piese, multe simfonii şi sonate superbe şi multă muzică de cameră şi corală. Şi acestea au fost nişte procese grele.

Problema lui Schubert nu a fost să creeze muzica. El nu putea să găsească un serviciu stabil, pentru a se putea întreţine. Muzica lui era plătită foarte puţin de către editori. De obicei, avea sume mici de bani disponibile. Aşa că pot exista tot felul de motive pentru care el putea să înceapă munca, însă nu putea să o încheie.

Data exactă când Schubert a compus Simfonia a Opta în B Minor (Neterminată) nu este cunoscută. Opera era destinată unei societăţi muzicale din Austria, iar compozitorul a livrat societăţii primele două acte în anul 1824.

Manuscrisul a stat în bătaia prafului timp de peste 40 de ani, până când un conductor vienez l-a descoperit, în 1865 şi l-a scos la lumina reflectoarelor, pentru prima oară.

Motivele exacte pentru care Schubert nu a terminat Simfonia a Opta rămân un mister. Se presupune că el a dorit să îşi termine munca, pentru că primele nouă barele de mişcare scherzo au fost scrise în totalitate, iar restul mişcărilor au fost schiţate. Însă, ceva trebuie să se fi întâmplat, care să îl împiedice să îşi ducă munca la sfărşit. Însă, chiar şi în acest stadiu, simfonia este o capodoperă.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase