Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cine a inventat maşina de cusut?

Cine a inventat maşina de cusut?

Cine a inventat maşina de cusut?
Publicat: 15.08.2015
Prima maşină de cusut a fost inventată de un englez, în 1790.

 Există o poveste despre un explorator care a ajuns într-un colţ îndepărtat al lumii, unde se aştepta să nu găsească nicio urmă de civilizaţie. Însă i-a întâlnit locuitorii de acolo, iar, spre marea lui surprindere, în coliba şefului de trib a găsit o maşină de cusut. Cumva, băştinaşii au obţinut o maşină de cusut de la cel mai apropiat avanpost civilizat.

Cusutul este atât de important pentru om, încât cineva trebuia să-l inventeze. Întrebarea era: cine va inventa una primul?

Prima maşină de cusut a fost inventată de către englezul Thomas Saint. În 1790 a patentat o maşină care avea multe din caracteristicile maşinilor de cusut din ziua de azi, şi era făcută să lucreze în special cu piele. Dar nu a fost niciodată folosită, astfel că inventatorul ei nu a putut profita de pe urma ei.

În 1810, germanul Balthasar Krems a inventat o maşină automată cu aţă de cusut, dar nu şi-a patentat niciodată invenţia, care nici nu funcţiona prea bine de altfel.

În 1830, croitorul francez Barthelemy Thimmonier inventează prima maşină de cusut funcţionala în adevăratul sens al cuvântului. Maşina lui Thimmonier folosea doar un fir de aţă şi un ac de cusut încârligat care făcea o singură cusătură cu lanţ dintr-un fir, utilizată la broderii. Inventatorul ei a fost aproape omorât de un grup de croitori francezi care au dat foc întregii fabrici de confecţii de teama somajului pe care îl putea cauza noua invenţie.

Între timp, în New York, un om pe nume Walter Hunt inventa aproape în acelaşi timp cu Thimmonier, o maşină de cusut care conţinea un ac curbat ce avea la capăt o buclă în care se băga firul de aţă. Mai târziu, el a pierdut interesul pentru invenţii, pentru că avea ideea preconcepută că invenţiile cauzau somaj. El nu a patentat această invenţie, dar 12 ani mai târziu, Elias Howe era cel care făcea acest lucru pentru „un proces care folosea fire din două surse diferite”.

Productia de masă a început de abia în anii 1851, când Isaac Singer a construit prima maşină de cusut în care acul făcea mişcări de sus în jos mai mult decât dintr-o parte în cealaltă, acul fiind controlat prin intermediul unei pedale. Maşinile de cusut anterioare foloseau manivele. Maşina de cusut a lui Singer folosea acelaşi principiu patentat de Howe, motiv pentru care Elias Howe l-a dat în judecata pe Singer pentru încălcarea brevetului, proces pe care l-a şi câştigat.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase