Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce ne curge nasul atunci când e rece afară?

De ce ne curge nasul atunci când e rece afară?

De ce ne curge nasul atunci când e rece afară?
Publicat: 04.02.2016
În termeni medicali, acest simptom poartă denumirea de "rinoree"

În zilele reci de iarnă, cu toţii ne confruntăm cu problemele răceli. Fie că ne curge nasul, fie că strănutăm sau tuşim, simptomele ne arată că organismul luptă împotriva virusurilor şi încearcă să nu se dea bătut. Probabil că cel mai neplăcut moment al bolii este atunci când ne curge nasul, mai ales când acest lucru se întâmplă în public.

În termeni medicali, acest simptom poartă denumirea de „rinoree” şi este cauzat de mai mulţi factori. Cei mai importanţi dintre aceştia: mucusul şi temperatura aerului.

Atunci când temperatura exterioară este scăzută, celulele producătoare de mucus secretă mai mult lichid decât în mod normal, pentru a preveni iritarea pe care o provoacă aerul uscat din atmosferă asupra ţesuturilor pulmonare. De cele mai multe ori, lichidul vâscos este produs în exces, ceea ce înseamnă că o parte din cantitatea totală este eliminată prin orificiile nazale.

Ce-a de-a doua cauză a declanşării rinoreei este determinată de faptul că, atunci când respirăm, o mică parte din aerul expirat conţine vapori de apă. Acest proces poate fi cel mai bine observat atunci când este foarte frig: aerul cald din plămâni este eliminat în aerul exterior rece şi se produce condens sub formă de molecule de apă. Acelaşi principiu se aplică şi atunci când ne curge nasul, deoarece aerul cald din nări întâlneşte temperatura scăzută din atmosferă, iar condesul produs contribuie la secretarea mucusului.

Cei care fac exerciţii fizice atunci când e frig afară sunt mult mai predispuşi la efectele descrise anterior. În aceste cazuri, secreţia de mucus este mult mai intensă, datorită efortului sporit pe care îl face organismul pentru a rezista temperaturii scăzute din exterior.

Sursa: mentalfloss.com

Vă mai recomandăm şi: Cauza maladiei Alzheimer e, cel mai probabil, TRANSMISIBILĂ. Tot mai multe cercetări sugerează acest lucru – VIDEO

                                           De ce au nevoie femeile să doarmă mai mult decât bărbaţii – VIDEO

                                           Premieră medicală în România: Un pacient, salvat prin nanotehnologie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase