Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum se formează pietrele?

Cum se formează pietrele?

Publicat: 17.07.2016
Copiii în creştere sunt tot mai înalţi, mai grei şi mai puternici în fiecare an. De asemenea, pietrele îşi shimbă forma, devenind mai mari şi mai grele, dar unei rocii îi trebuie milioane de ani pentru a trece printr-un asemenea proces.

În primul rând, ce este o piatră?

O piatră este compusă din minerale. Acestea sunt compuse dintr-unul sau mai multe cristale, constituite la rândul lor din elemente precum siliconul, oxigenul, carbonul etc. Un mineral devine piatră atunci când este alcătuit din mai multe cristale, ne spune profesorul de geologie John Brady, de la Colegiul Smith din Northampton, Massachusetts.

Cum se formează pietrele?

Poţi descoperi pietre de formă alungită în peşteri şi în izvoare fierbinţi. În peşteri, pietrele se formează datorită apei care se scurge pe pereţi sau se scurge din tavan şi lasă în urma sa minerale pe pereţii peşterii sau pe podea, susţine Cory BlackEagle, geolog la Universitatea din Kentucky. Rocile din peşteri sunt de obicei compuse din minerale, precum calcitul, aragonitul, opalul şi calcedonia. Rocile formate prin intermediul acestui proces se numesc stalactite, atunci când cresc din tavan şi stalagmite când cresc din podeaua peşterii.

Pietrele denumite travertine cresc în gheizere. Formaţiuni imense de travertin se găsesc de obicei în jurul izvoarelor fierbinţi.

De asemenea, apa care conţine metale dizolvate, depuse în apa mărilor sau în apa proaspătă, pot forma pietre. Acestea se numesc concreţiuni sau noduli. Concreţii din mangan, fier, cupru, nichel sau cobalt se găsesc pe fundul oricărui ocean.

Nodulii de mangan se dezvoltă foarte greu şi cresc cu un centimetru odată la câteva milioane de ani.

Rocile pot deveni foarte grele

Rocile metamorfice care au fost supuse temperaturilor ridicate şi unei presiuni mari pot deveni foarte dure. Pietrele metamorfice sunt printre primele trei tipuri de roci, celelalte două sunt pietrele vulcanice şi cele sedimentare. 

Sursa: Live Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase