Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce ne dăm ochii peste cap?

De ce ne dăm ochii peste cap?

De ce ne dăm ochii peste cap?
Publicat: 27.12.2017
Stăm la o coadă interminabilă sau auzim că vaccinurile provoacă autism: primul impuls este de stresa muşchii globului ocular prin datul ochilor peste cap. De ce? Răspunsul este mai complicat decât pare şi se schimbă în funcţie de secolele şi culturile luate în discuţie.

În timpurile noastre, oamenii îşi dau ochii peste cap în semn de dezaprobare. Dar acest gest a fost asociat cu dezaprobarea doar recent, la mijlocul secolului al XX-lea, scrie Curiosity.

La sfârşitul secolului al XVI-lea, nu iritarea, ci excitarea şi pofta sexuală îi făceau pe oameni să-şi dea ochii peste cap.

În poemul lui William Shakespeare din 1594, numit Violul Lucreţiei, se descrie cum violatorul Sextus Tarquinius „îşi dădea ochii lacomi peste cap”.

De asemenea, oamenii îşi dau ochii peste cap de frică sau furie. În 1857, Charles Dickens scria despre o femeie pe moarte care „îşi dădea ochii peste cap de frică”. Mai recent, în 1963, scriitorul Maurice Sendak scria în cartea sa pentru copii Unde lucrurile sălbatice sunt cum monştrii „îşi dau peste cap ochii îngrozitori”.

În ceea ce priveşte timpurile de astăzi, există multe studii care au căutat să găsească motivul sau motivele pentru acest gest.

Gestul este cel mai des întâlnit printre adolescenţi, mai ales printre fete. Are sens, întrucât conform unui studiu din 2012, „atât printre copii şi adulţi, persoanele de sex feminin tind să fie mai pricepute atât în exprimarea şi înţelegerea limbajului non-verbal”. Băieţii, pe de altă parte, preferă să arate agresivitatea în mod fizic. Oricum, aceasta este o metodă a adolescenţilor de a-şi arăta dezaprobarea, fără să vocifereze.

Mai mult decât atât, motivele din spatele acestei expresii faciale diferă în funcţie de cultură. Cercetătorii au fost surprinşi atunci când băştinaşii din Papua Noua Guinee aveau alte expresii faciale pentru diferite emoţii faţă de occidentali.

Aşadar, sunt mulţi parametri care trebuie luaţi în considerare pentru a descifra un simplu gest, ceea ce denotă ideea că mimica, gesticulaţia şi în general limajul non-verbal este la fel de complicat şi de complex ca limbajul vorbit.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce ascunde mimica lui Donald Trump? Unde se află marea lui vulnerabilitate – VIDEO

Poziţiile corpului ”comunică”. Ce spun acestea despre noi

S-a demonstrat ştiinţific: fenomenul feţei ”SFIDĂTOARE” este real. Cine pot fi potenţialii ”purtători”? FOTO+VIDEO

Caii au expresii faciale asemănătoare celor ale oamenilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase