Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce este efectul placebo şi cum funcţionează acesta?

Ce este efectul placebo şi cum funcţionează acesta?

Ce este efectul placebo şi cum funcţionează acesta?
Publicat: 21.12.2017
Efectul placebo este un subiect misterios şi îndelung studiat. Cercetările utilizează placebo - un tratament inactiv, cum ar fi o pastilă de zahăr - în încercarea de a înţelege impactul real al medicamentului activ. Se compară ulterior rezultatele grupului de pacienţi cărora li se administrează medicamentul activ cu rezultatele celor care iau un medicament placebo. În acest mod, cercetătorii pot înţelege cât de benefic este medicamentul activ.

Cuvântul „placebo” vine din latină şi înseamnă „mi-ar plăcea” sau „vă rog”. În studiu după studiu s-a demonstrat faptul că majoritatea persoanelor cărora li se administrează placebo prezintă o îmbunătăţire a simptomelor sau a stării lor.

Efectul placebo este real

Cercetările recente privind efectul placebo confirmă cât de puternic poate fi acesta – precum şi faptul că beneficiile tratamentului cu placebo nu sunt doar „în capul tău”. Modificări fiziologice măsurabile pot fi observate la cei care iau un medicament placebo, similar celor observate la persoanele care iau medicamente eficiente. În special tensiunea arterială, ritmul cardiac şi rezultatele testelor de sânge s-au dovedit a se îmbunătăţi în rândul subiecţilor cărora li s-a administrat un medicament placebo în decursul diverselor cercetări.

Desigur, nu toată lumea are un răspuns terapeutic la un medicament placebo. Dacă s-ar întâmpla aşa, nu am avea nevoie de medicamente. În schimb am putea să aducem în discuţie pur şi simplu puterea de autosugestie. Înţelegerea motivului pentru care starea anumitor persoane se îmbunătăţeşte cu tratamentul cu placebo şi a altor persoane nu este partea esenţială a cercetării cu placebo.

Citeşte continuarea pe CSID.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase