Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce au şerpii trunchiul lung?

De ce au şerpii trunchiul lung?

De ce au şerpii trunchiul lung?
Publicat: 15.08.2016
Şerpii şi-au dobândit corpul lung datorită unei singure gene

Oct4 este gena care controlează celulele stem şi afectează creşterea părţii din mijloc, a trunchiului oricărei vertebrate. În evoluţia reptilienilor această genă a rămas activă pentru mai mult timp decât în mod normal în timpul dezvoltării embrionale.

Dr. Rita Aires, de la Instituto Gulbenkian de Clencia din Lisabona, Portugalia a declarat: ,,Formarea diferitelor părţi ale corpului funcţionează ca un concurs puternic între gene. Genele implicate în formarea trunchiului trebuie să-şi înceteze activitatea pentru ca genele implicate în evoluţia cozii să se activeze”.

,,În cazul şerpilor am observat că gena Oct4 este activă pentru o perioadă mai lungă în timpul dezvoltării embrionale, ceea ce explică de ce au şerpii trupul atât de lung şi o coadă atât de scurtă”. 

Descoperirea a fost realizată în timp ce oamenii de ştiinţă studiau şoarecii care aveau corpul mult mai lung decât cel al şoarecilor obişnuiţi.

Prin înţelegerea rolului pe care gena Oct4 îl are în dezvoltarea coloanei, cercetătorii ar putea dezvolta noi tratamente pentru regenerarea coloanei, afirmă cercetătorii.

Sursa: Independent

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase