Home » Natură » Imaginile dezastrului. Două cicloane tropicale traversează simultan Australia – VIDEO

Imaginile dezastrului. Două cicloane tropicale traversează simultan Australia – VIDEO

Publicat: 20.02.2015
Două furtuni puternice traversează vineri partea de nord şi nord-est a Australiei, aducând rafale puternice de vânt şi determinând evacuarea zonelor de coastă.

Ciclonul tropical Marcia afectează zona de coastă a statului Queensland, între St Lawrence şi Yeppoon. Ajungând ca ciclon de categoria 5, acesta a scăzut în intensitate ajungând la categoria 3, dar meteorologii avertizează că vor cădea ploi abundente şi valurile vor fi anormal de mari.

Separat, ciclonul tropical Lam afectează Northern Territory. Acesta a ajuns ca ciclon de categoria 4, a afectat Insula Elcho şi se îndreaptă spre sud-vest. Localnicii au declarat că acoperişurile au fost smulse de rafalele de vânt şi numeroşi copaci au fost scoşi din rădăcini. Deocamdată nu s-au înregistrat victime, iar furtuna a scăzut ulterior în intensitate, ajungând la categoria 2, pe măsură ce continuă să avanseze pe uscat.

Sursă: YouTube

În timp ce este neobişnuit ca două cicloane să traverseze simultan Australia, combinaţia de vineri ar putea fi prima care implică furtuni de categoria 3 sau mai mult, a declarat meteorologul Phil Perkins. „Este prima dată când am văzut două cicloane severe producându-se în acelaşi timp”, a precizat Perkins.

În cazul cicloanelor de categoria 3, vântul suflă cu viteze de 118-159 de kilometri pe oră, având între 165 şi 224 de kilometri pe oră la rafală, potrivit biroului de meteorologie.

Sursă: YouTube

Vântul care însoţeşte ciclonul Lam sufla joi cu 150 de kilometri pe oră la staţia de pe Insula Elcho, un record în această zonă. O a doua staţie din Milingimbi şi-a întrerupt activitatea, înregistrând rafale de vânt de 93 de kilometri pe oră la momentul respectiv. Ciclonul Marcia este mai puternic, înregistrând chiar şi 285 de kilometri pe oră la rafală, a afirmat Perkins.

Aceste furtuni sunt primele care afectează Australia în acest sezon, care a debutat destul de târziu.

Sursă: YouTube

Ciclonul Marcia ar urma să scadă în intensitatea, ajungând la categoria 2 până vineri, la ora locală 19.00. Acesta va aduce însă ploi abundente pe coasta statului New South Wales, a precizat meteorologul Ben McBurney.

Dar în timp ce nordul şi nord-estul Australiei sunt afectate de ploi şi vânt, alte părţi ale ţării se confruntă cu arşiţă. Mare parte din Pilbara şi nord-estul statului Western Australia se vor confrunta vineri cu temperaturi de 45 de grade Celsius.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase