Home » Natura » Prima acvilă ţipătoare s-a întors în România după ce a zburat 25.000 de kilometri

Prima acvilă ţipătoare s-a întors în România după ce a zburat 25.000 de kilometri

Autor: Alexandra PELE 04.10.2015
Prima acvilă ţipătoare s-a întors în România după ce a zburat 25.000 de kilometri
Arlie, o acvilă ţipătoare de mici dimensiuni monitorizată prin satelit, s-a întors în România după o migraţie de peste 24.800 de kilometri.

Arlie, o acvilă ţipătoare de dimensiuni mici, s-a întors în România cu zece zile mai devreme, a anunţat Societatea Ornitologică Română, instituţie care monitorizează 22 de astfel de păsări, echipate cu tranmiţătoare satelitare.

”Arlie a iernat în Namibia, în vestul Africii, aproape de ţărmul Oceanului Atlantic şi a parcurs 24.876 de kilometri. În data de 31 martie 2015, la ora 13.00 a ajuns în zona de cuibărit din judeţul Braşov, cu zece zile mai devreme decât anul trecut. Până acum este cea mai timpurie dată de sosire a acvilelor ţipătoare mici echipate cu transmiţător satelitar”, se arată într-un comunicat transmis de Societatea Ornitologică Română.

Arlie este prima acvilă monitorizată care se întoarce anul acesta din migraţia pe care a început-o pe 8 februarie. Pentru a ajunge în zona de cuibărit din Piemontul Făgăraşului, acvila a traversat trei continente şi 20 de state, printre care Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia şi Bulgaria.

Călătoria lui Arlie din acest an poate fi vizualizată AICI.

Arlie a fost prinsă în vara anului 2013, de o echipă formată din specialişti de la Grupul Milvus, Societatea Ornitologică Română şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu. Pentru a putea fi urmărită, ornitologii i-au montat pe spate un transmiţător satelitar cu greutatea de 45 de grame.

În total există 22 de acvile ţipătoare echipate cu astfel de transmiţătoare. Aceste demersuri fac parte din proiectul LIVE pentru ”Conservarea acvilei ţipătoare mici în Româniia”.

Acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina) este o specie considerată ”în declin” pe suprafaţa întregii arii de răspândire, iar populaţia sa mondială este estimată la 20.000 de perechi. România oferă acestor păsări una dintre cele mai importante zone de cuibărit.