Home » Natură » O MINUNĂŢIE a naturii se distruge într-un ritm alarmant. ”Aceasta a fost cea mai tristă expediţie de cercetare din viaţa mea” VIDEO

O MINUNĂŢIE a naturii se distruge într-un ritm alarmant. ”Aceasta a fost cea mai tristă expediţie de cercetare din viaţa mea” VIDEO

O MINUNĂŢIE a naturii se distruge într-un ritm alarmant. ”Aceasta a fost cea mai tristă expediţie de cercetare din viaţa mea” VIDEO
Publicat: 30.03.2016
Un val devastator de căldură subacvatică distruge Marea Barieră de Corali din Australia.

Lanţul format din aproape 3.000 de aflorimente corale şi 300 de insule ce se întind de-a lungul a 2.600 kilometri şi acoperă o suprafaţă de 344,400 km² este considerat patrimoniu mondial UNESCO şi este unicul sistem viu vizibil din spaţiu cosmic. Un studiu aerian a ajuns la conluzia ca 95% din suprafaţa de nord acestui sit este fost lovit de un proces de albire, care a început în urmă cu şase luni.

„Aceasta a fost cea mai tristă expediţie de cercetare din viaţa mea. Aproape fără excepţie, fiecare recif a fost cercetat amânunţit, am zburat atent deasupra lor şi am constatat un nivel ridicat de albire”, a declarat Terry Hughes, profesor la Universitatea James Cook din Australia şi expert în albirea coralilor.

Albirea coralilor are loc atunci când temperaturile cresc şi distrug alege minuscule care dau culoare coralilor. Pentru ca acest lucru să se întâmple e suficient ca temepratura să se modificie şi cu 1 grad Celsius. Fără alge, scheletul alb al coralilor gazdă, care stau la bază, este descoperit şi organismul începe să moară de foame.

Înălbirea are un impact major asupra sănătăţii oceanelor, oamenii de ştiinţă afirmă că deşi recifele de corali acoperă doar o mică parte a fundului oceanului, ei găzduiesc un sfert din viaţa maritimă.

Acest eveniment de albire este al treilea din istoria mondială. Potrivit Administraţiei Oceanice şi Atmosferice Naţionale a SUA (NOAA), primul eveniment de albire care a avut loc în 1998 a distrus 16% din depozitul total de corali din lume, Al doilea a fost în 2002-2005, care a distrus jumătate din recifele de corali din Marea Caraibelor.

Profesorul Hughes a declarat că zona cele mai afectate din Marea Barieră de Corali se extinde pe o suprfaţa mai mare de 3.800 de km, de la Papua Noua Guinee până la Cairns în nord-estul Australiei, unde încălzirea apelor a fost evidentă de luni de zile. Doar patru aflorimente individuale de recif din acea zonă nu au fost afectate.

„Continuăm să monitorizăm procesul de albire printr-un efort comun al comunităţii, parteneriate cu industria, ştiinţa şi tehnologia avansată”, a declarat un purtator de cuvânt al Ministrului Mediului din Australia, Greg Hunt.

Profesorul Hughes consideră că evenimente de albire par să se agraveze din cauza impactului dual al El Niño, care e considerat vinovat de temperaturi ridicate şi secetă în unele părţi din Pacific, dar şi de creşterea generală a temperaturii globale.

Membrii grupului de mediu WWF Australia au declarat că daunele produse Marii Bariere de Corali reprezintă „faţa schimbărilor climatice”.

„Să fie foarte clar, acest lucru este cauzat de încălzirea globală, iar principalul factor este mineritul şi arderea cărbunelui”, a declarat Imogen Zethoven, un director de campanie a Australian Marine Conservation Society.

Reprezentantul grupului Australian Marine Conservation Society a declarat că albirea ar trebui să motiveze guvernul din Australia să-şi revizuiească sprijinul pentru extracţia cărbunelui.

Sursa: The Wall Street Journal

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase