Home » Natură » Locul în care ar putea trăi cel mai mare număr de rechini-FOTO

Locul în care ar putea trăi cel mai mare număr de rechini-FOTO

Publicat: 26.06.2016
Cea mai mare cercetare din lume a dezvăluit locul în care se regăsesc cei mai mulţi rechini.

Cercetătorii au vizitat 100 de recife şi au colectat peste 5.000 de ore de înregistrări subacvatice, care dezvăluie zonele în care se regăsesc cei mai mulţi rechini, dar şi locurile în care se regăsesc foarte  rar.

Rezultatele preliminare sugerează că în unele zone se regăseşte un număr mare de prădători marini, în timp ce zonele în care se practică pescuitul  sunt lipsite de aceste vietăţi marine. 

Pentru această abordare imensă, cunoscută sub numele de  Global FinPrint, cercetătorii au utilizat camere video subacvatice pentru a capta imagini cu rechini, dar şi cu celelalte vietăţi din zonă. Proiectul care a început anul trecut şi care va dura trei ani doreşte să identifice numărul speciilor de rechini şi calcan din 400 de recife.

Peste 30 de specii de rechini şi calcani au fost obsevate în primele 100 de recife, conform cercetătorului Damian Chapman,  întemeietorul proiectului FinPrint.

În unele locaţii, rechinii şi calcanii erau atât de des întâlniţi încât cercetătorii au pornit o competiţie pe Twitter cu hastag-ul #BRUVbattle, pentru a stabili cel mai mare număr de rechini regăsiţi într-o singură fotografie. Echipa din Australia deţine recordul, cu peste 12 rechini, captaţi de o înregistrare video din reciful Jarvis, din Oceanul Pacific.
 
Filmările au surprins şi momente amuzante, un rechin ciocan, care a încercat să mănânce una dintre camere, în final a reuşit doar să o răstoarne.

În zonele cu pescuit intens, camerele nu au arătat nici cea mai mică urmă de rechini. Cercetătorii au strâns peste 100 de filmări de pe Coasta Malaeziei, în care un singur rechin a fost surprins pe cameră. În filmările din Jamaica nu s-a observant nici un rechin.

,,Unele dintre zone sunt intens pescuite, de aceea în aceste zone rechinul nu mai  poate juca acelaşi rol biologic. Pescuitul ar trebui diminuat pentru a putea reconstrui această populaţie’’, a declarat Mike Heithaus, biolog şi cercetător marin în cadrul proiectului FinPrint.

Datele finale vor dezvălui locurile în care populaţiile de rechin sunt sănătoase şi zonele în care specia este în pericol. Heithaus a afirmat că oamenii de ştiinţă ar trebui să înţeleagă importanţa calcanilor şi a rechinilor pentru funcţionarea corectă a ecosistemului recifurilor de corali.

Proiectul Global FinPrint va prezenta datele pe un site cu acces liber, însă Heithaus a concluzionat că cercetarea nu se va opri doar la colectarea de date.

,,Următorul pas în cadrul proiectului, după ce terminăm parte ştiinţifică, este să lucrăm cu guvernele, comunităţile locale pentru a crea planuri de conservare a acestor specii şi a habitatului lor.

Sursa: Live Science
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase